Digitaal burgerschap als verbindende doelstelling #SociaalsteSchool 2019

Digitaal burgerschap als verbindende doelstelling, dat was de boodschap van één van de finalisten van de #SociaalsteSchool2019. Dat we het menselijke aspect, burgerschap, in deze digitale wereld niet mogen vergeten en dat  inclusie en samenwerken belangrijk is, toonden alle laureaten ons.  Op 23 oktober 2019 was het eindelijk zover. Op de SETT-innovatiebeurs voor onderwijs mochten voor de eerste keer de laureaten hun prijzen uit de handen van de vele partners in ontvangst nemen. 

 

Digitaal niet als doel, maar als middel om innovatief onderwijs aan te bieden met nadruk op inclusie en burgerschap.

Met de campagne #SociaalsteSchool ondersteunden we dit jaar wederom scholen die inzetten op Digitaal Burgerschap. Digitaal niet als doel, maar als een middel om innovatief onderwijs aan te bieden met nadruk op inclusie en burgerschap. Waarom de #SociaalsteSchool? Omwille van de sociale impact en de emanciperende rol die scholen hebben. We moedigen ouderbetrokkenheid en samenwerking in het kader van de brede school aan. Elkaar inspireren is de boodschap.

Meer dan 500 gemotiveerde leerkrachten vroegen dit jaar dé doos aan met les- en inspiratiemateriaal ontwikkeld door vele partners en experten met betrekking tot mediawijsheid, digitale geletterdheid én digitaal burgerschap.  De vraag was echter groot en de middelen eerder schaars. Daarom werd dit jaar ook gestart met nieuwsbrieven waar we het materiaal uit de doos, aangevuld met nieuw materiaal, delen met alle leerkrachten. Daarnaast delen we via onze blogs ook de visie en/of projecten van al die laureaten die samen willen werken en anderen willen inspireren.

Meer aandacht voor leerlingen met zorgnoden.

Het was voor de 12-koppige jury geen eenvoudige keuze. Sommige inzendingen hebben ons echt verbaasd én geraakt. Met deze blog hopen we ook jullie in de komende vakantie je te laten raken en te inspireren. Verhalen van scholen waar digitaal wordt ingezet voor blinde en slechtziende leerlingen, maar ook leerlingen met STOS, taal -en ontwikkelingsstoornissen. VR  als ondersteuning bij  motorische beperkingen en mediawijsheid voor leerlingen met licht mentale beperkingen.

Daarnaast merkten we dit jaar dat de vernieuwing van de eerste graad in het secundair onderwijs voor de nodige uitdagingen zorgde. Transversaal en projectmatig werken om de leerplandoelstellingen te halen is voor vele scholen geen evidentie. Toch zien we ook daar veel mooie ideeën die inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Digitaal burgerschap als verbindende doelstelling bij Stedelijk Lyceum Zuid in Antwerpen

In het secundair onderwijs is er één laureaat die ons met verbazing sloeg. De winnaar SociaalsteSchool2019 overtuigde ons door de diepgang in hun visie op digitaal burgerschap en de vakdoorbrekende  Welt-methodiek die ze gebruiken in de onderwijsleerpraktijk. Samenwerking over de graden heen, aandacht voor digitale inclusie, gelijke (online) kansen en ouderbetrokkenheid staan centraal in dit project. Een niet evidente aanpak voor een school in de grootstedelijke context die heel wat leerlingen met anderstalige of kwetsbare achtergrond telt.

Een overduidelijke winnaar vonden we daarom in Stedelijk Lyceum Zuid met hen inzending; “Digitaal Burgerschap als verbindende factor”. De andere laureaten die het net niet haalden willen we bedanken. Zo haalden “Goede voornemens starten met vise van Sint Carolus – Sint Niklaas” en “Actieve democratische burgers bij Stedelijk Lyceum Waterbaan” – Antwerpen het net niet.

 

Daarnaast willen we ook graag MIRA uit Hamme met “Toekomst gericht onderwijs”even in de bloemetjes zetten. Zij werden vorig jaar de duidelijk winnaar en toonden met hun inzending van dit jaar dat een project nooit af is !! Nog een jaar vandat en we moeten een life time achievement award voor hen gaan bedenken 😉

 

Sociale scholen delen niet alleen ideeën maar ook de award !!

In de categorie lager onderwijs was het dit jaar een nek-aan-nekrace. De drie finalisten verdienden alle drie de eerste plaats. Meer nog: na telling bleken 2 scholen beiden evenveel punten te hebben.  Voor de  12-koppige jury was het daarom erg moeilijk en hebben we een extra telling gedaan rekening houdende met het aantal eerste plaats nominaties. “Dé Mediahelden van de Oester” in Gooik haalde het daardoor nipt van “Olywood bij Omnimundo” in Antwerpen.

En dan was daar nog die derde finalist, “Elk kind een (digitale) rugzak” van de Gelle Ballon in Antwerpen, die hun nominatie kwam verdedigen met het jongste team aanwezig op SETT-Gent. De geëngageerde leerkrachten van de Gele Ballon trachten met de vele digitale toepassingen die vandaag op de markt zijn een stuk van de zorg noden van hun leerlingen op de vangen. Niet evident, maar erg noodzakelijk in een school met wederom leerlingen met erg verschillende achtergronden? De Gele Ballon moest maar nipt de duimen leggen tegen de 2 andere. Maar we zijn er van overtuigd dat ze het met hun jeugdig enthousiasme en met de gedrevenheid die van hun project uitgaat, nog ver zullen schoppen.

De 3 genoemdescholen zetten in op inclusie en gebruiken digitaal als middel om gedifferentieerd en samenwerkend leren te ondersteunen. Ze betrekken tevens niet alleen de school maar ook de ouders in hun visie en schoolwerking. Ons inspireerden ze bovendien door tijdens de award uitreiking de eerste plaats en de daaraan verbonden prijzen te delen met elkaar.

Het staat nu al vast de eerste #SociaalsteSchool-award uitreiking in samenwerking met SETT-Gent niet snel vergeten zal worden. Maar hier eindigt het niet. We krijgen dikwijls de vraag: Waarom een award bij aanvang van het schooljaar? Wel, omdat we niet op zoek zijn naar reeds afgewerkte projecten, maar naar inspirerende ideeën en wervende methodieken die goesting geven. Of, zoals ook MIRA ons dit jaar toonde, projecten in onderwijs moeten steeds innoveren. Elkaar steunen, kennisdelen en inspireren is wat we doen met de #SociaalseSchool. We zullen dan ook alle scholen blijven ondersteunen en hopen dat zij die dit jaar nog niets konden delen ons volgend jaar met verstomming zullen slaan met een unieke visie of een origineel projectvoorstel !

Bekijk alle laureaten op sCooledu.org.  Tijdens de vakantie kunnen deelnemende leerkrachten nog hun stem geven aan die inzending die hun het meest inspireerde of die volgens hun extra steun kan verdienen !!

 

Wij danken graag alle partners en sponsors die ook dit jaar de campagne weer steunen.

Mediawijs.be, VRT Sandbox, IMEC, Klascement, Fyxxi Lab, Digitale Wolven, Codefever, I3 technologies, Level21 , Schoolmakers, Het Archief voor Onderwijs, Carl Boel, Stefan Vanparys en Klascement, SETT Gent, PostNL en Proximus !

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN PRE_REGISTRATIE 2020  KAN NU

 

 

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *