Ollywood, een klas in de wereld, Stedelijke Basisschool Omnimundo

Ollywood, een klas in de wereld, Stedelijke Basisschool Omnimundo

Omnimundo, of een school voor alle kinderen van de hele wereld, kan je heel letterlijk nemen. We hebben leerlingen uit ongeveer een 35-tal verschillende landen bij ons op school. Zo’n divers publiek zorgt voor de nodige diversiteit, iets wat je terugziet in onze dagelijkse lessen. We hebben specifieke lessen voor het leren van Nederlands en in de klassen worden er, samen met de ondersteunende leerkrachten, afzonderlijke leerlijnen opgesteld, om zo op ieders niveau te kunnen werken.

Naast deze manier van werken, komen bij ons op school tal van andere werkvormen en materialen aan bod. Naast het voortdurend verder bouwen aan Collective Teacher Efficacy en het geven van lessen volgens het EDI principe, Zetten we vooral in op groepswerk, of werken met specifiek materiaal om een heel krachtige leeromgeving op te bouwen in onze school. De leerlingen ontdekken samen nieuwe dingen, praten erover met elkaar en leren van elkaar. Het gebruik van ICT neemt hier uiteraard een belangrijke plaats in. We ondersteunen onze leerlingen op die manier zo goed mogelijk, maar we gebruiken dit ook als start voor tal van andere boeiende projecten.

In de derde graad zetten we ook vooral in op projectmatig werken, uiteraard gekoppeld aan de leerlijnen en de eindtermen. We richten ons specifiek op de 21st Century Skills en de SDG’s, aangezien actief burgerschap centraal staat. De toekomst van onze maatschappij zit vandaag immers in onze klassen, vandaar dat we onze projecten middenin de wereld willen plaatsen.

We slopen de muren van onze klassen, zodat we de échte wereld binnenhalen in de klas.

Samen met het gebruik van deze technologieën, ontdekten we zelf een hele online community van leerkrachten, van over de hele wereld, waar we ondertussen vaak als team en leerlingen mee samenwerken. We rolden, samen met mijn klas, al snel in tal van projecten, waar we samen met leerlingen van over de hele wereld werkten rond dezelfde onderwerpen. Mijn leerlingen werden plots echte wereldburgers, die rechtstreeks o.a. met Skype problemen, ideeën en projecten bespraken met andere leerlingen, tot in Nieuw-Zeeland toe!

Niet enkel digitaal overheerst in onze school, wij zetten ook in op bewegend leren en fun in de klas met de iMO-LEARN is actieve zitkubus die is ontworpen om beweging in de klas te bevorderen. Het combineert zowel analoge als digitale functies om leerlingen tijdens het leren voldoende bewegingskansen te geven.

Ook zetten we onze deuren graag open voor andere leerkrachten, onze manier van werken werd ook opgepikt door collega’s in binnen- en buitenland. Ik kreeg de kans om over onze klas- en schoolwerking te vertellen aan anderen, om zo ook hen te inspireren. Als bezoekers in onze klassen langskomen, zijn het onze leerlingen die vertellen hoe we werken. Fantastisch om te zien!

Het is geweldig om als coach onze leerlingen te begeleiden in hun leerproces waarin collaboratief werken, communiceren, ontdekken en plezier beleven centraal staan. Het is fantastisch om de leerlingen te zien bouwen, overleggen, plannen om zo de leerstof onder de knie te krijgen.

Graag hadden we onze expertise en ervaringen gedeeld met anderen en zouden we verder willen bouwen aan onze manier van werken, zodat we nog meer leerkrachten kunnen inspireren voor deze manier van werken.

Nog even een aantal aanvullingen die bijgaand presentatie nog aanvullen !

Meer informatie over onze projecten kan je vinden op de schoolpagina. Op youtube vind je een voorstelling van een aantal projectweken:

Stedelijke Basisschool Omnimundo - Antwerpen

Foto's

Video

Documenten

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *