Elk kind een eigen (digitale)reisgids – De Gele Ballon

Elk kind een eigen (digitale)reisgids – De Gele Ballon

De hele wereld is vertegenwoordigd in onze school. Kinderen vanuit verschillende landen met slechts 1 grote wens: een goede toekomst!
Elk kind heeft een rugzak. Of je nu geboren bent in België, Colombia, Syrië, Somalië of… , elk kind heeft al verschillende verhalen en gebeurtenissen in zijn/haar rugzak zitten.

 

Digitaal burgerschap en digitale geletterdheid zijn voor ons geen doel op zich, maar eerder een proces en een voorwaarde om digitaal te kunnen leren.

Samen met elk kind gaat een leerkracht telkens op zoek naar de volgende stappen. Zo komt het dus vaak voor dat een les op verschillende manieren/momenten start, zodat elk kind verder kan in zijn/haar leerproces.

Ongeveer 64% van onze leerlingen krijgt een bepaalde vorm van extra zorg van een zorgleerkracht. Dan hebben we het over zorg op, onder en boven het klasniveau. Maar er zijn nooit genoeg zorguren om alle zorgnoden op te vangen. Er zijn gelukkig wel tal van digitale toepassingen op de markt om een stuk van deze zorgnoden op de vangen. Wij denken dan vooral aan een mogelijkheid tot: vertalen, voorlezen, vergroten en verbeteren.

Het afgelopen jaar hebben we als school al voor een stuk geïnvesteerd om het leerproces van elk kind te digitaliseren en zo persoonlijk mogelijk te maken. We maakten ook een meerjarenplanning om steeds te blijven investeren in extra devices, maar dat gaat natuurlijk voor iedereen wat te traag.

Enkele voorbeelden van toepassingen die we gebruiken: Xnapda, Google classroom, Symbaloo, Lezen met zoem, Kiene klanken, Osmo, Plickers, Kahoot, Clarospeak, Thinglink, Tiny tap, Dash & Dot, Kodable, Bingel, … .

Daarnaast volgen we ook workshops van andere organisatie om de verschillende digitale toepassing te ontdekken en onderzoeken. (FABlab, digitale wolven en onze eigen pedagogische ICT-dienst)

Elk schooljaar maken we een nieuwe versie van de digitale gedragsregels, want we hechten ook belang aan de meningen van de kinderen.

Digitaal burgerschap en digitale geletterdheid zijn voor ons geen doel op zich, maar eerder een proces en een voorwaarde om digitaal te kunnen leren. We hechten er dus belang aan in een het begin van elk schooljaar, maar ook bij elke opdracht. Elk schooljaar maken we een nieuwe versie van de digitale gedragsregels, want we hechten ook belang aan de meningen van de kinderen.

Onze droom: elk kind een eigen (digitale) reisgids!

Bekijk zeker ook onze Prezi 

De Gele Ballon - Antwerpen

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *