Hoe het begon ..
Begin september werden 500 dozen van de #SociaalsteSchool verdeeld. Meer dan 100 scholen kwamen op de wachtlijst. De vraag naar hulpmiddelen om van scholieren ‘digitale burgertjes’ te maken was erg groot.
Dit jaar werden er bijna 60 scholen geselecteerd als laureaat. En naast de prijs van de jury werd er ook een publieksprijs toegekend aan een school die dé inspiratie is voor anderen. https://www.scooledu.org/sociaalsteschool/reglement/
Na lang wachten werden vandaag de winnaars bezocht om hen de prijzen te overhandigen!
De winnaars
Publieksprijs 2018: Koninklijke Balletschool:It’s all about Image
Ons imago en onze online aanwezigheid heeft impact op onze toekomst.
De leerlingen overtuigden samen met hun leerkrachten met hun pakkende inzending over het belang van imago en “fake or false”. Ook al is dansen voor hen het belangrijkste vak, toch willen ze met hun creatieve inzending tonen dat kunstonderwijs een perfecte voorbereiding is op de toekomst. De choreografie (zie video in link) die ze maakten over imago won al een prijs op school en heeft nu ook mee geleid tot het winnen van de publieksprijs van de #SociaalsteSchool.
It’s all about image, facts … and fake @Koninklijke Balletschool
Prijs van de Jury
Lagere school : Montessorischool KLIMOP Gent
Klimop nam als Montessorischool aan de wedstrijd, omdat zo’n scholen nog niet zo bekend is. Ze wilden laten zien hoeveel waardevolle dingen ze doen voor àlle kinderen. Diversiteit en gelijkheid (tussen bvb. meisjes en jongens) worden positief in beeld gebracht.
Ze zijn blij met de titel van #SociaalsteSchool omdat het aantoont dat je iedereen aan boord houdt, wie je ook bent.
Secundaire school: Go! Middenschool MIRA
Deze kleine school met een nieuwe directeur toont zo veel goesting om samen te leren en digitaal te omarmen dat ze dé inspiratie waren voor de jury. Het voorbestaan van deze school is niet zeker, maar aan hun enthousiasme zal dat zeker niet liggen. Het woord ‘samen’ springt hier meteen in het oog: de verschillende netten (ASO, TSO, BSO) inspireren elkaar voortdurend. En het winnen van de titel #SociaalsteSchool was zeker ook hier het resultaat van een mooie samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen, ouders èn directie.
De partners én het Digitaal Feest
Op de winnende lagere en secundaire school wordt later dit schooljaar een hele ‘digitale dag’ gevierd, met tal van workshops, waarbij ook de ouders betrokken zullen worden. Om het feest compleet te maken, krijgt iedereen dan ook een ontbijt aangeboden.
Het winnen van deze prijs is niet enkel een erkenning voor het werk dat de school, de leerlingen en zelf de ouders reeds hebben gedaan. Het is inspiratie om nog meer te doen. Een jaar lang worden de winnaars begeleid in hun project, ontvangen ze talloze workshops en begeleiding om zo andere scholen aan te moedigen ook in te zetten op Digitaal Burgerschap met leuke voorbeelden.
- Child Focus: Workshops op maat van de scholen
- Klimop : Dossier 116 000 sessie voor 5e en 6e leerjaar
- Mira en KBA : Workshop rond selfies, sexting en zelfrepresentatie
- CodeFever: Workshops op maat van de scholen met betrekking tot coderen of 21ste eeuwse vaardigheden.
- Digitale Wolven: Workshop naar keuze
- Switch: Workshop voor leerkrachten om een digitaal plan op te maken
- Fyxxi: Workshop naar keuze
- Het Archief voor Onderwijs: Workshop voor leerkrachten. Werken met beelden en geluiden in de klas én een leuke Goodiebag
- I3Technologies: de bespreken ondersteuning met oa I3Learnhub.
- sCooledu workshops en een jaar gratis begeleiding.
- Delhaize
- CSM Bakery Solutions
- …
Proficiat schatten van Mira!
Trots op jullie…
Sandra Van Heffen
Voorzitter schoolraad Mira