#MIRA_sociaalsteschool

Woordje van de directeur

Als fiere directeur van GO! middenschool MIRA wil ik een kort voorwoordje schrijven. Eigenlijk is dit niet op zijn plaats want het zijn de leerlingen die in dit verhaal het eerste woord hebben. Want zij zijn zichzelf aan het overtreffen in de wedstrijd om de #sociaalsteschool te worden! Kortom ze schitteren!

Na mijn voorwoord zullen zij jullie meenemen in het MIRA_sociaalsteschool verhaal!

Maandag 19 februai 2018, op een koude winterdag, ben ik gestart als nieuwe directeur van deze school… Voor mij een totaal nieuw verhaal: een nieuwe functie, een onbekende omgeving en ander type van onderwijs, want ik kom uit het buitengewoon lager onderwijs.  Wat mij de onmiddellijk is opgevallen, is de warme, sociale en liefdevolle sfeer op school… Deze energie zit in de muren van het gebouw, in de genen van de collega’s, in de geest van de leerlingen. Ik mag spreken over een MIRA-DNA.

Maar de school stond op het punt te sluiten. Ik krijg als directeur de grote eer maar ook grote verantwoordelijkheid om de school naar klimmende richting te begeleiden…Want het is erop of eronder. De negatieve spiraal van de leerlingenaantallen, de negatieve vooroordelen en stigma’s uit het verleden, het wantrouwen tussen scholen hangt als een zwaard van Damocles boven de krakende daken van onze school.

Ik heb al wonden moeten helen, ogen moeten openen, vertrouwen moeten geven, mensen moeten verbinden en hoop moeten inblazen om het hele team en de campus in staat te stellen om te durven dromen over een prachtige toekomst. De bovenstaande missie is een sneakpreview hiervan… Want onze school is in beweging. De leerkrachten en leerlingen gaan dit schooljaar samen het nieuwe verhaal schrijven! Dit schooljaar hebben we de eer om toe te treden in het ASP-netwerk van Unesco. Wij worden dus een Unescoschool met een duidelijke missie! (Bijlage 1: Charter ASP)

In mijn carriere in het buitengewoon onderwijs is mij vooral bijgebleven dat kinderen zich evenwaardig willen voelen en ook zo behandeld willen worden. Ieder kind is uniek en mooi!

Eigenlijk is onze school op zich een soort inclusieverhaal. Wij willen er terug bijhoren in het onderwijslandschap… meer zelfs, wij willen het voorbeeld worden voor het onderwijslandschap want ons DNA is net wat deze maatschappij nodig heeft! In mijn carriere in het buitengewoon onderwijs is mij vooral bijgebleven dat kinderen zich evenwaardig willen voelen en ook zo behandeld willen worden. Ieder kind is uniek en mooi! Toen ik op 19 febrauri met de MIRA-leerlingen sprak, hoorde en voelde ik net dezelfde kreet!  Zo anders is het dus niet…

De directeur moet, om onze onderwijskwaliteit te bewaken, rekening houden met de context. De gemeente Hamme is een bijzondere gemeente en is zelfs ooit één van de armste gemeenten van Vlaanderen geweest. (Bijlage 2: Analyse kinderarmoede HammeDeze context nemen we mee in onze werking door nauwe samenwerking met gemeentedienst ‘welzijn’. Met een maandelijks overleg met het zorgteam en gemeentedienst Welzijn willen wij zo goed mogelijk rekening houden met de thuiscontext en een kind laten groeien.

Eén van onze prioriteiten is om alle ouders te bereiken: jong of oud, rijk of arm, Belg of buitenlander… We zijn een open en brede school waar we onze rol willen opnemen in de Hamse gemeenschap. Daarom ondersteun ik dit ook met middelen(laptops,…)  die nog aanbod gaan komen in dit dossier.

De wedstrijd de sociaalste school is voor ons geen actie of leuke prijs.. Wij veranderen niet onze werking, we passen onze missie niet aan… Toen ik in juni de tekst las van de #sociaalsteschool zag ik onze school…  Het is iets wat we al deden, waar we zo hard in geloven maar waarvoor we tot nu toe nauwelijks de erkenning voor kregen. Ik heb als directeur de missie om mensen te verbinden want dat is de sleutel voor een betere wereld. De #sociaalsteschool2018 is een prachtig voorbeeld hoe een initatief leerlingen, leerkrachten, ouders en omgeving met elkaar heeft verbonden. Bedankt hiervoor!

Vincent Browet                    #MIRA_inbeweging #waarjekanschitteren

 

In de woorden van de leerlingen

Als jullie het nog niet gedaan zouden hebben, bekijk dan zeker eerst de trailer van onze Videoboodschap! https://videopress.com/v/d9WZxB9Z

Wij zijn de leerlingen van de module mediatraining in de eerste graad en we willen bewijzen dat wij de sociaalste school zijn! ‘Maar wat is dat, de mediatraining?’ hoor ik u denken.

Kijk naar onze website van de Mira-mediaklas en je komt al heel veel te weten! Ga ook zeker naar #sociaalonline #gedragscode: de visual en de inhoud van onze gedragscode die wij, de leerlingen, zelf gemaakt hebben.
#moodboard om de sfeer van onze school op te snuiven.
#wedstrijd: je kan iets winnen wanneer je onze gedragscode goed toepast!

we samen moeten leren samen leven

In onze school zijn alle leerlingen gelijk en wordt er nog echt naar ons geluisterd!
A- of B-stroom, ASO-TSO-BSO… het maakt allemaal niets uit! We spelen allemaal op dezelfde speelplaats, we gaan samen op GWP en in de modules worden we onderling verdeeld. Een leerling van 2B voeding en verzorging kan een leerling van 2A Latijn ook veel bijleren, hoor. Onze directeur gebruikt vaak het woordje ‘integratie’. Dat gaat dan niet over buitenlanders die Nederlands moeten leren om zich te integreren, maar over dat “we samen moeten leren samen leven”.

De module mediatraining is één van de vier modules die wij in het eerste en tweede leerjaar doorlopen.. Na zeven weken schuiven we door naar een andere module. Zo doorlopen we allemaal alle modules. We proeven van zoveel mogelijk verschillende dingen waardoor wij later goede keuzes kunnen maken! Dit is allemaal nieuw sinds dit schooljaar. We merken dat de school goed naar ons wil luisteren en dat is echt heel fijn!

Maar mediawijsheid komt niet alleen in de module mediatraining aanbod. We zetten gericht in op 21ste eeuwse vaardigheden in ALLE lessen, zo praten de leerlingen wekelijks met hun personal coach en werken we actief aan ons burgerschap. Wij voelen ons vooral goed op school en daardoor leren we heel veel bij!

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.” – Charles Darwin

 

#INHOUD DOSSIER 
De inhoud van ons dossier is opgedeeld in verschillende hashtags. #
We willen jullie met deze # nieuwsgierig maken om door te klikken naar de bijlagen. In de bijlage kan je de visie, werkwijze, wat we al doen, wat er gepland staat en alle achtergrondinformatie terugvinden. Als je het dossier in zijn totaliteit zou afdrukken telt dit meer dan 50 pagina’s!

#mediaklas_uptodate_digitaal_burgerschap_isgreat!

Bijlage 3
gebruik alle media van onze digitale burgertjes
inzetten op 21ste eeuwse vaardigheden
digitaal burgerschap in andere vakken
inspelen op computional thinking

#niet_zomaar_wat_doen_leerlijn_mediatraining

Bijlage 4
media begrijpen
media communiceren
nadenken over eigen gebruik van de media
media attitudes

#digitaal_burgerschap_staatnietapart_actief_burgerschap_gaat_dit_schooljaar_ook_van_start!

Bijlage 5
participeren aan de gemeenschap
opkomen voor je medeburgers & respect voor iedereens eigenheid
rechten en plichten kennen en ernaar handelen
je mening op een respectvolle manier uiten

#brug_van_basis_naar secundair_wij_helpen_ze_heel_fair

Bijlage 6
brugdagen met de basisscholen
leerlingen kiezen het thema van de brugdagen
media krijgt een centrale rol tijdens de brugdagen
expertise van het secundair onderwijs delen met het basisonderwijs (ook omgekeerd)

#samen_sociaal_online

Bijlage 7
welke mediakanalen gebruiken we op school
de schoolsnapchat
meldingen wanneer de gedragscode niet wordt gevolgd
digitaal verbinden tussen leerlingen, ouders en school

#samen_sociaal_offline

Bijlage 8
welke materialen op school
een sociale schoolcultuur
acties om mensen te verbinden
ondersteuning

#een_gespierd_hart_door_de_personal_coach

Bijlage 9
personal coaching op onze school
iedere leerlingen kan elke week zijn personal coach spreken
individuele- en groepsgesprekken over welbevinden
onderwijsloopbaan

#MISSIE_sociale_wereld

Bijlage 10
Unescoschool #MISSIE2030
‘Art in all of us’ UNICEF project
petitie: WIFI voor iedereen in Hamme
bouwen Cosmogolem als symbool

#mama_papa_oma_opa_mee_UPTODATE_of_tis_TOLATE

Bijlage 11
infosessies voor ouders
communicatie op maat: rekening houden met thuissituatie
delen van computerlokaal
leerlingen leren de ‘oudjes’ van het woonzorgcentrum wat digitaal burgerschap is

#MIRA_VINDIKLEUK_sociaalsteschool2018

Bijlage 12
MIRA LIKES actie
Complimentjes geven op de dag van de leerkracht
De leerkrachten bestickeren met ‘vind ik leuk’
Het coachingslokaal versieren met de gewonnen LIKES

#MIRA_INVERBINDING_gedragscode

Bijlage 13
ONLINE gedragscode
leerlingen hebben de gedragscode zelf ontworpen
met behulp van de stickers komt het logo van de sociaalste school in het coachingslokaal
Facebook: delen en liken om stickers te winnen

#den_directeur_tast_in_zijn_zakken

Bijlage 14
schoolkosten bewust drukken
sociale aanpak in verband met schoolfacturen
investeringen van de school in belang van de persoonlijke ontwikkeling van de leerling
afgeschreven laptops verkopen voor een symbolische euro

Middenschool MIRA - Hamme

Foto's

Video

Documenten

Links

Reacties 1

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *