It’s all about image, facts … and fake @Koninklijke Balletschool
Het stereotiep beeld van een balletschool en wat er zich werkelijk afspeelt. Imago, facts of fake!
Dat was wat ons inspireerde om ook dit jaar weer in te zenden en te tonen waarom deze unieke en sociale school dé school is die inzet op alle aspecten van digitaal burgerschap met aandacht voor respect en inclusie!
passie en volharding maken het mogelijk om dromen te verwezenlijken
Respect voor talent, uniek en anders zijn, zowel online als offline. Eerder al toonde Wolf met La Mascarade dat passie en volharding het mogelijk maken dromen te verwezenlijken. Dit jaar mogen we trots zijn op Victor Polster die toonde hoe ver onze leerlingen soms gaan met de pakkende film GIRL, waar hij de hoofdrol speelt van een jongen geboren in het lichaam van een meisje. (als je hem nog niet hebt gezien hier een trailer die onze school ook toont) Het verhaal is gebaseerd op een leerling van onze school enkele jaren geleden. Gender, nationaliteit, de taal die je spreekt en sexuele voorkeur zijn bij ons niet belangrijk. Wie je bent als mens dat is belangrijk voor ons. En in tegenstelling van het imago dat we hebben door films als Black Swan is samenwerken voor een danser zeer belangrijk. #Fact Een choreografie kan niet gemaakt worden als we niet perfect op elkaar kunnen vertrouwen. Als we elkaar niet opvangen wanneer we vallen. Als we niet perfect op elkaar inspelen waneer iets misloopt en snel een oplossing zoeken zonder dat het publiek merkt dat er iets misliep.
Wat brengt de toekomst, voor dansers is dit misschien nog meer een onzeker beeld. Een val van de trap kan het einde zijn van onze droom. En toch is onze school de perfecte voorbereiding om als digitaal burger onze plaats in toekomstige maatschappij te vinden. #Fact . Om te tonen dat we goed bezig zijn hebben we ons later inspireren door de vaardigheden voor de toekomst. Wanneer we dit opzoeken lezen we dat volharding, samenwerken en probleemoplossend vermogen belangrijk zijn. Dat hebben we al aangetoond dus ! #Fact
Computationele vaardigheden zouden essentieel zijn. Dus we moeten leren coderen #False. Wij leren dat al dansend wanneer we een choreografie maken. Muziek en choreografieën zijn wiskundig en algoritmisch opgebouwd. Net zoals het programmeren van een robot, programmeren choreografen dansers. Ja, dansers in het meervoud dus meerdere robots tegelijk. We leren dus niet enkel programmeren maar ook de meer ingewikkelde patronen of zeg maar de algoritmes van dans. #Fact
Wat maakt ons dan zo anders als robots. We kunnen creatief en kritisch denken. En juist dat willen we nog versterken. Daarom hebben we samen met alle leerlingen, ondersteund door onze zeer creatieve leerkrachten enkele projecten die we dit jaar verder willen uitwerken. Het zou te veel zijn om te delen, maar graag al enkele van de projecten waar we nu al met trots aan werken.
voor de camera toont iedereen het beste van zichzelf, maar als de camera weg is vallen de maskers af ..
Wij hebben met de leerlingen van het 3de dit jaar met dans in beeld willen brengen wat IMAGO is en vooral wat facts en false zijn. Ja misschien niet zo uniek dat wij met dans komen, maar zo kunnen wij expressie geven aan ons gevoel. Het idee achter de choreografie, door ons zelf gemaakt, is dat voor de camera iedereen het beste van zicht toont, maar als de camera weg is vallen de maskers af. #Fact. Benieuwd naar onze dans? Hieronder delen we al graag de repetitie van het modern stuk dat we aan het maken zijn. Voor deze trailer hebben we Imovie gebruikt. We editten altijd alles zelf. Dat is iets dat we leren in onze lessen techniek. Waarom dat zo belangrijk is voor ons. Kan je inbeelden hoeveel foto’s en video’s we moeten maken voor we later ergens op auditie moeten komen. Onze digitale vaardigheden om met beelden te werken zijn dus essentieel. #Fact. Wie dacht dat wij heel de dag maar wat pirouettes draaien?
Om onze kritische vaardigheden wat aan te scherpen, en ja ook die van onze ouders, leerkrachten, medeleerlingen en iedereen die interesse heeft hebben we een nieuwe Instagram account @real_ballet_facts. Hier tonen we hoe makkelijk het is om iemand te misleiden. Wil je zelf mee volgen, je bent welkom. We beseffen dat kritische vaardigheden essentieel zijn om onze eigen weg in de wereld te vinden. Hoe het besef van de online misleiding impact heeft op het beeld dat je van anderen én jezelf hebt! We komen misschien over als brave schaapjes, maar we zijn sterke onafhankelijke en vooral kritische wereldburgers in de wording. #Fact.
onze imago en online aanwezigheid heeft impact op onze toekomst.
Vele van onze leerlingen komen van ver om aan deze school les te kunnen volgen. Dat wil zeggen dat er veel op internaat zitten. Toch wil dat niet zeggen dat ouderbetrokkenheid niet belangrijk is. Onze ouders willen het beste voor ons en steunen ons in de vele audities die we vanaf zeer jonge leeftijd moeten doen. Ze begrijpen dat ons imago en online aanwezigheid impact heeft op onze toekomst. #Fact In ons project willen we dan ook voor de nieuwe leerlingen van de eerste graad én hun ouders de mogelijkheid geven om samen met ons de impact van digitale en online media op ons leren en toekomst te bespreken. Hiervoor organiseren de leerlingen van de eerste graad het praat cafe over sociale media en veiligheid online. Om samen met ouders te leren. Om van elkaar te leren. Wil je dit zelf organiseren bekijk dan zeker de leuke vragen in bijlage.
Sociale vaardigheden en delen met de maatschappij, we zouden het bijna vergeten. Dans maakt ons gelukkig, maar we willen met dans ook anderen gelukkig maken. #fact Tijdens onze projectweken in december zullen we dan ook graag onze mooie choreografieën tonen op de Meir in Antwerpen. Misschien tonen we daar wel “It’s all about Image”. Als het publiek onze dans mooi vindt verzamelen we graag een kleine bijdrage van hen. Niet voor onszelf maar voor anderen die het op dat moment meer nodig hebben als ons.
Uiteraard hebben wij niet zonder de steun van alle leerkrachten ons digitaal burgerschap project kunnen uitwerken. Digitaal is voor ons verweven in alle vakken. Kritisch denkvermogen wordt aangemoedigd in alles. Zo zouden we ook met vakken als wiskunde en wetenschappen over de vakken heen onze vaardigheden voor de toekomst willen aanscherpen. We plannen dit jaar oa. nog uitstappen naar musea over de oorlog maar ook doen we uitstappen om wetenschappelijke #facts aan onze grondige analyse de onderwerpen.
Dat digitaal zelf een weg vind in onze balletlessen hebben we vorig jaar al aangetoond met Sparta Nova dat toen werd ingevoerd. Nog steeds gebruiken we deze app die zorgt dat we bewust en preventievermijdend onze danstraining uitvoeren. Met tot 32 uur ballet per week, dat is zwaar voor ons lichaam. Dat een app ons hierbij help, cool toch! Soms horen we dat we door al dat dansen onze algemene vorming missen. #False Leerlingen van de balletschool kunnen net als andere leerlingen doorstromen naar het hoger onderwijs. Daarbij helpen onze discipline en de focus op zelfsturend leren. #Fact
Dat we Smartschool gebruiken is voor ons al een evidentie. En juist omdat we alle communicatie en planningen via dit platform doen is het gebruik van smartphones soms toegelaten om de lessen te ondersteunen. We leren informatie vaardigheden als we zelf mogen opzoeken, en we moeten toch niet alles geloven wat de leerkracht zegt? Ja we zijn kritisch #Fact! Uiteraard hier ook met respect voor elkaar, we zijn geen asociale leerlingen die enkel ook hebben voor onze smartphone.
Wij hebben met de leerlingen van het 3de dit jaar het voortouw genomen. Dat is normaal. Onze school werkt voor vele zaken met project groepen. Zo zouden we het bijna vergeten, wil je zelf eens voelen wat het is om op onze school te dansen. Het 6de jaar organiseert dit jaar ook weer de dansdagen, kom zelf en ervaar hoe wij werken aan alle aspecten van digitaal burgerschap #Fact
Wil je nog meer lezen kijk dan zeker eens naar onze bijlage van de directeur.
Koninklijke Ballet School - Antwerpen
Foto's
Video
Documenten
- De-Sociaalste-school-vragen-PRAATCAFE.pdf
- SPARTA-NOVA.pdf
- Visie-van-de-Directie-KBA-SociaalsteSchool.pdf
Reacties 1