Hoe de virtuele, de buitengewone realiteit kan doorbreken. 

Mobiel zijn en wandelen is voor de meeste onder ons gewoon, maar wat als je buitengewoon bent? Wat als je in een rolstoel zit, of aan je bed gekluisterd bent. Zou je er dan niet van dromen om eens tussen de ruïnes van het Oude Rome of de Piramides van Egypte te wandelen. Wat als we in een (virtuele)wereld kunnen stappen waar dit wel kan? Kan die virtuele realiteit ons een mobiele beleving bezorgen en ook nog een pedagogische meerwaarde bieden?

Virtual Reality (VR) toepassingen zijn digitale simulaties van de werkelijkheid gekend van populaire games en entertainment. Vandaag zien we dat ook in het onderwijs wordt gekeken naar het potentieel van VR om leren te ondersteunen. VR als een oplossing om een maatschappelijke meerwaarde te bieden aan kinderen met beperkingen.

Omwille van de zintuigelijke immersie of onderdompeling die VR biedt, zorgt ze ervoor dat bepaalde ervaringen als ‘echt’ ervaren worden. Daarnaast heeft VR inderdaad die link met gaming die kinderen zo aanspreekt. We haalden het al eerder aan in onze blog over gaming en het onderwijs. Juist dit gaming element bevordert de motivatie om te leren bij kinderen volgens Lies Vermant doordat ze een actieve rol opnemen, dingen kunnen uitproberen, vaardigheden kunnen ontwikkelen en exploreren. Dit motiveert leerlingen op een intrinsieke wijze en net daar zit ook de kracht en het potentieel voor leerlingen in het buitengewoon onderwijs.

 

Wandelen en kennisdelen met de Romeinen op het Forum Romanum.

Eén van de laureaten van dé #SociaalsteSchool2018 was de Leerexpert. Zij bieden o.a. buitengewoon onderwijs aan voor kinderen van het Type 4 en 5. Dit zijn kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking en kinderen die verblijven in een van de ziekenhuisscholen die de Leerexpert ondersteunt. Mobiel zijn is voor deze kinderen geen optie, bij de leerexpert proberen ze dan ook op alternatieve wijze vanuit de individuele mogelijkheden van de kinderen hun potentieel maximaal te ontplooien.

 

“kinderpatienten zouden tot liefst 50% minder pijn hebben als ze in een virtuele wereld zitten”

                                    Andrew Coremans, Pedagogisch ICT Coördinator De Leerexpert

 

We spaken in het kader van nieuwe mogelijkheden die VR kan bieden deze week met Andrew Coremans de pedagogisch ICT-coördinator. Samen met de ziekenhuisschool van het UZA wil hij enkele experimenten opzetten op bestaande studies. Enerzijds zouden kinderpatiënten tot liefst 50% minder pijn hebben als ze in een virtuele wereld zitten tijdens hun behandelingen. Daarnaast zou het bijdragen tot verhoogde opname- en leerervaring voor de betrokken kinderen.

“Opgenomen zijn in het ziekenhuis, is allesbehalve leuk en zeker bij langdurige opnames. Ons doel is om de ervaring bij opgenomen kinderen te verbeteren, maar het blijft een plaats waar de sfeer moeilijk te manipuleren valt.” vertelt Andrew. Het is dan ook vanuit een pedagogische motivatie, om een ontspannende omgeving te creëren dat de ziekenhuisscholen op VR willen inzetten. De kinderen zouden even kunnen vergeten waar ze zijn en in een virtuele wereld worden geteleporteerd.

Wanneer we Andrew spreken kunnen we ons voorstellen dat de leerlingen samen wandelen in het Oude Rome. In deze virtuele omgeving is hun rolstoel er niet bij en hebben de koude muren van de ziekenhuiskamer plaats gemaakt voor de drukte van het Forum Novarum. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op de vragen die hun leerkracht stelt via de centrale monitoring. De kinderen genieten van de interactie en worden helemaal betrokken in een (virtuele)ervaring die hen letterlijk in een andere wereld brengt.

“Ze kunnen zich verplaatsen, problemen oplossen, de omgeving manipuleren en controle uitoefenen, los van hun motorische beperkingen. Dit is essentieel voor het zelfbeeld en zelfstandigheid van het kind”

                                    Andrew Coremans, Pedagogisch ICT Coördinator De Leerexpert

Het project dat Andrew wil opstarten krijgt de steun van Carl Boel, onderzoeker en academicus met focus op VR- technologie en toepassingen en uiteraard van sCooledu. Wij geloven nu al in de vele mogelijkheden die VR kan bieden aan deze buitengewone kinderen. Zoals Andrew het mooi zegt: “De zintuiglijke prikkels tijdens een VR ervaring zorgen voor een (leer)ervaring die bij blijft. In de virtuele wereld vergeten de kinderen hun beperkingen. Ze kunnen vliegen, vallen of opstaan.  Ze kunnen zich verplaatsen, problemen oplossen, de omgeving manipuleren en controle uitoefenen, los van hun motorische beperkingen. Dit is essentieel voor het zelfbeeld en zelfstandigheid van het kind”, zegt Andrew.

 

Mobiel zijn of Mobiel-wijzer zijn?

Het onderwijs staat niet te wachten op nieuwe technologie als een doel op zich, wel als een middel om een doel te bereiken. Het dient als ondersteuning voor een geïntegreerde aanpak tussen theorie en praktijk.

Carl Boel, die we met trots dit jaar als nieuwe partner kunnen aankondigen, vertelde ons over een ander mooi voorbeeld waar VR ook mobiliteit naast het buitengewoon onderwijs ondersteunt. Zijn VRkeer applicatie, die genomineerd is voor de Smart Belgium Awards, help om interactief verkeersregels te leren. Kinderen leren via deze VR simulatie wijzer en veiliger aan het verkeer te participeren door gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien werd deze applicatie in samenwerking met scholen ontwikkeld, een waardevolle input van leerlingen zelf over gevaarlijke situaties. Samen met bedrijven en onderwijs digitaal positief inzetten voor een veiligere maatschappij verdient volgens ons alvast de Award.

Initiatieven zoals die van Andrew en Carl tonen de vele mogelijkheden die VR zowel maatschappelijk als pedagogisch kunnen bieden. Daarnaast zien we ook met projecten als deze dat samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijven helpt om innovatieontwikkeling te ondersteunen. In deze innovaties zien we dat technologie en digitalisatie van het onderwijs niet een doel is maar een middel. Projecten als deze delen kan op zijn beurt anderen inspireren om zelf positief in te zetten op de positieve aspecten van digitaal en digitaal burgerschap

Meer weten

VRkeer werd gelanceerd na de oproep van Imec Smart Education om toepassingen van slimme technologieën te gebruiken voor het oplossen van concrete problemen in het onderwijs. Het project is genomineerd voor de publieksprijs van Smart Belgium Awards. Ben je ook overtuigd van de meerwaarde van deze applicatie, voor kinderen en scholen? VRkeer kan uw stem gebruiken: https://smartbelgium.belfius.be/deelnemers/leerlingen-fietsen-veilig-in-virtual-reality/

Wil je de Leerexpert ondersteunen met hun project neem dan contact op met Andrew Coremans.

Wens je meer inspiratie of zelf projecten opstarten schrijf je dan nu in voor de #SociaalsteSchool2019 en ontvang de gratis doos vol les en inspiratie materiaal. Inschrijven geeft geen verplichtingen.

Nu inschrijven

Wens je nu al meer te weten over digitaal burgerschap en en hoe je je leerlingen of kinderen op een inspirerende manier aan de slag kan laten gaan met technologie? Meer verhalen, tips en inspiratie vind je in het boek “Digitale Burgertjes”.

De opbrengsten van dit boek gaan naar de werking van #SociaalsteSchool2019.

 

 

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *