Gamen! Spelen we wel de juiste games. De leerexpert
Als ICT medewerkers merken we dat veel kinderen en jongeren het meeste van hun schermtijd doorbrengen door te gamen. Maar zijn deze games wel zo onschuldig? En weten kinderen wel altijd welke games geschikt zijn voor hen?
focus op online gamen en dan in het bijzonder online contacten en communicatie wijze met vrienden, bevriende gamers en wild vreemden.
We deden de test We maakten een interactieve les in Prowise presenter waar we de PEGI symbolen in verduidelijkten (wat betekenen de pictogrammen en wat zijn de leeftijdsclassificaties). Vervolgens moesten de leerlingen aan de hand van enkele “game hoezen” proberen in te schatten voor welke leeftijd deze games zijn en welke pictogrammen erbij horen. Tijdens de les hebben we ook een interactieve factor ingebouwd: De leerlingen moesten antwoorden via een iPad en telkens ze een juiste inschatting hadden gemaakt gingen ze een level naar boven. De Level waarin ze zaten werd bijgehouden doormiddel van Imo blokken (zwarte blokken op de foto’s).
We hebben de les momenteel in 2 scholen van de Leerexpert gaan brengen (De Leerexpert August Leyweg 4: type 3 en De Leerexpert August Leyweg 14: basisaanbod). Zoals we een beetje hadden verwacht, schatten veel leerlingen de PEGI indicaties foutief in. Enkel de extreme vechtspelletjes (18+) worden zonder enige twijfel juist geclassificeerd, maar de leerlingen geven ook aan dat ze deze games vaak spelen.
We hebben in dit verhaal ook enkele leerkrachten en ouders bevraagd en ook zij kunnen niet goed inschatten vanaf welke leeftijd bepaalde games worden geadviseerd. Zeker bij de ouders was er toch wat verontwaardiging, want zij kopen deze games vaak voor hun kinderen, maar zien er de gevaren niet van in en hebben blijkbaar ook .
In een 2e fase gaan we met dit project nog naar enkele Buso scholen. Daar gaan we onze focus meer leggen op online gamen en dan in het bijzonder de online contacten die je legt met vrienden, bevriende gamers en wild vreemden. Ook de manier van online communiceren nemen we hier op de korrel.
Als bijlage zijn de screenshots van de Prowise Presenter les in pdf toegevoegd. Om de les interactief te zien kan je via de toegevoegde website de les ook openen, maar dan is een Prowise login vereist (deze kan gratis worden aangemaakt via de site).
De Leerexpert - Antwerpen