Game (r)evolutie voor het onderwijs!

Is gaming goed of slecht voor onze kinderen? Het debat hierover is zeker nog niet afgelopen. De meningen over de invloed van (online)games zijn verdeeld, zover is duidelijk. Volgens sommigen belemmert het de sociale ontwikkeling van onze kinderen, terwijl het anderen juist ondersteunt en aangemoedigd moet worden.  In het kader van dé #SociaalsteSchool waar samen wordt ingezet op digitaal burgerschap willen wij graag even de positieve elementen in de verf zetten.

 

Vele leerkrachten én ouders zijn van mening dat gaming een negatieve invloed heeft op kinderen. Maar wat we ‘gezond’ achten heeft vaak te maken met wat we als ‘normaal’ definiëren. Maar wat is dan normaal? Is buitenspelen normaal? Is samen spelen normaal? Is samen spelen met vrienden van over heel de wereld normaal?

“Kinderen leren meer positieve, nuttige dingen voor hun toekomst uit hun videogames dan op school”.

– Mark Prensky, “Don’t bother me mom – I’m learning”

Spelen gebeurt vandaag, net als vele andere activiteiten, meer en meer op een digitale en virtuele plaats. En deze online context is voor onze digitale oudjes moeilijk begrijpbaar, verslavend en asociaal. Maar zeiden onze ouders dat ook niet van die TV waar wij uren naar wilden kijken. Het grote verschil met die TV, online games zijn wel degelijk sociaal. Ja, tijden veranderen en technologie heeft de manier hoe we spelen veranderd. Denk aan immersive VR games, waar groot of klein volledig wordt meegesleept in een virtuele wereld. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat spelletjes ons vermogen vergroten om kennis en vaardigheden op te doen die een positieve invloed hebben op onze ontwikkeling. Dus willen we graag het debat even aanwakkeren!

 

Games inzetten voor vaardigheden voor de 21e eeuw

Net als vorige week met het hot topic over AI, gaan we op bezoek bij onze partners en vragen hun mening. Uiteraard komen we dan bij  educatieve spelspecialiste Lies Vermant die graag haar visie en onderzoek over games en invloed daarvan op leren met ons deelt. Volgens Lies, is spelen een van de beste manieren om leren en de motivatie om te leren te bevorderen bij kinderen. Plezier beleven bij het gamen, bevordert het leren omdat de leerling hierbij een actieve rol neemt. Kinderen die al spelend opgroeien, leren omgaan met elkaar, maar ook bijvoorbeeld met falen. Games zorgen in die zin voor een ‘veilige’ omgeving waarin kinderen een rol kunnen nemen, dingen kunnen uitproberen, vaardigheden ontwikkelen en exploreren. Al deze zaken motiveren hen op een intrinsieke wijze.

“Creativiteit en games gaan hand in hand. Creativiteit is de vaardigheid om oplossingen te bedenken voor een gesteld probleem.”

Lies Vermant, Spelspecialiste Level 21

Onderzoekend en ervaringsgericht leren werkt, maar er is meer. Zo blijken bij spellen en online games veel vaardigheden te worden ontwikkeld die nodig zullen zijn om een job te hebben in de digitale toekomst. Lies houdt om deze reden dan ook het debat gaande met een positive toon. Meer nog, volgens Lies kunnen spelletjes een frisse wind brengen in het onderwijs en kinderen motiveren om te leren.

Verschillende soorten games en spelelementen kunnen een andere functie hebben in de ontwikkeling van het kind. Afhankelijk van de game moeten kinderen een aantal cognitieve vaardigheden inzetten om een probleem op te lossen, of een doel te bereiken. Bovendien oefenen kinderen hun creativiteit, empathie en kritisch vermogen wanneer ze zich moeten inleven in een virtuele wereld. Stuk voor stuk waarden die we kinderen willen bijbrengen.

Populaire games als Fortnite zijn absoluut sociaal, weliswaar in de virtuele wereld. ‘Gamers’ organiseren zich in teams en denken samen over de strategie en de doelen die ze willen behalen. Deze games bevorderen dus sociale skills, kritisch denkvermogen en strategisch inzicht. Beetje als stratego hoor ik je denken? Ja, maar naast strategisch inzicht verwerven gamers ook sociale skills. Misschien toch eens samen een spelletje Fortnite spelen met de kinderen?

“Kinderen beschikken over meerdere profielen, in games als Minecraft en Clash of Clans hebben ze een afzonderlijke identiteit. Ze leren met andere woorden al heel vroeg een passende rol spelen.”

Wim Veen, Hoogleraar Educatie en Technologie TU Delft

Katja Schipperheijn moedigt in haar boek ‘Digitale Burgertjes’ ook het belang aan van samen met kinderen online games te spelen. “Duik mee in hun leefwereld! Je zal ze leren kennen op een heel andere manier”. Zo moedigt ze bijvoorbeeld aan ‘avatars’ of ‘skins’  te bespreken. Geen idee wat dat zijn? Wel dat zijn die stripfiguurtjes die we ook gebruiken op leerplatformen als Bingel en Kweetet. Een erg leuke oefening om te doen met je leerlingen (of kind) is ‘wie ben ik‘ door hun avatar te bespreken.  Kinderen gebruiken deze avatars namelijk voor hun online identiteitsvorming en deze is vaak heel duidelijk gelinkt met hun zelfbeeld of gewenste zelfbeeld.

 

Internetspel op de speelplaats!

En om terug te komen op onze eerste vraag. Wat is normaal? Waarom is het of buitenspelen of gaming? Waarom zouden we de twee niet combineren? De gloednieuwe én gratis episode van Ava&Trix legt de complexe materie van domeinnamen, IP-adressen en servercommunicatie uit aan kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Bijzonder is dat de leerlingen niet alleen de app gebruiken. Ze moeten ook het internet naspelen op de speelplaats om zo het IP-adres te vinden. Door van het hele proces een motiverend spel te maken, begrijpen jonge kinderen zo’n ingewikkeld proces veel sneller.

 “Vaak weten volwassenen ook niet hoe dat eigenlijk in z’n werk gaat, naar een website surfen.

Philip Du Bois DNS Belgium:

“We benadrukten de positieve correlatie van spelen en leren.” Zegt Dieter Honoré van Curious Cats die Ava&Trix tot leven gebracht heeft. En dat is toch waar we naar op zoek gaan? In dé doos van deze editie van de #SociaalsteSchool zullen we in ieder geval nog meer inspiratie geven om games positief in te zetten en te koppelen aan leerdoelen in de klas. Zo vind je er nog enkele andere games maar ook de superhandige wegwijzer van Mediawijs.be

 

Meer weten …

Nu al benieuwd naar de spellen van Level21 of Ava&Trix? Bezoek dan zeker hun website en laat je inspireren.

Wil je met jouw school leerlingen en ouders inzetten om Digitaal Burgerschap samen met ‘de SociaalsteSchool’? Schrijf dan nu in via onderstaande link. Wees er snel bij om ‘dé Doos vol les-en inspiratiemateriaal voor digitaal burgerschap’ te ontvangen. Onze voorraad is namelijk beperkt.

Registreer je school nu!

Wens je nu al meer te weten over digitaal burgerschap en en hoe je je leerlingen of kinderen op een inspirerende manier aan de slag kan laten gaan met technologie? Initiatiefneemster van dé #SociaalsteSchool,  Katja Schipperheijn begeleidt je in haar geprezen boekDigitale Burgertjes”.

De opbrengsten van dit boek gaan naar de werking van #SociaalsteSchool2019.

 

    

 

Ermelinda Hajdari
Online Campaign Lead

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *