STEAM-academy OV1 – Sint Lodewijs

BuSO Sint-Lodewijk
Wij zijn buitengewoon compenserend digitaal sociaal.

Onze school is een school buitengewoon onderwijs voor leerlingen met een fysieke beperking. Wij zijn verbonden en werken heel nauw samen met het MFC, wat er voor zorgt dat heel wat persoonlijke gegevens van onze leerlingen gedeeld wordt. Hier heerst er sinds de nieuwe wetgeving rond privacy een streng beleid rond gegevensbescherming. Aangezien wij heel wat medische informatie van onze leerlingen moeten bijhouden is dit beleid ten zeerste gegrond. Toch willen wij als leerkrachten er attent voor zijn dat onze leerlingen niet leven op een eiland. Digitale media is op dit moment voor ieder van ons een deel van zijn dagbesteding. Een goede omgang hiermee vinden wij dan ook uitermate belangrijk.

Door de fysieke beperking van onze leerlingen gebruiken wij digitale media heel vaak compenserend om bepaalde problemen te ondervangen. Zo maken wij gebruik van spraakcomputers, muisbesturingen in alle soorten en vormen, aangepaste toetsenborden, IPad, snijplotter, … Wij gaan op zoek naar het middel voor elk van onze leerlingen waarmee hij zich zo breed mogelijk kan exploreren.

Al dit materiaal kost ons handen vol geld. Toch willen wij ervoor zorgen dat elke leerling de kans krijgt om al deze technieken en aanpassingen uit te testen om zo de voor hun best mogelijke aanpassing uit te kiezen. Hierbijlaten wij ons ondersteunen door externe firma’s, maar ook door onze

interne paramedici (logopedisten, orthopedagogen, kinesisten, …)

De computer maakt bij onze leerlingen vaak het verschil tussen aan de zijlijn moeten toekijken hoe anderen opdrachten uitvoeren en bepaalde taken en opdrachten zelf kunnen uitvoeren.
Wij willen onze leerlingen dan ook een zo ruim mogelijke mediawijze scholing bieden.

Hiervoor maken wij gebruik van verschillende manieren en media.

Eerst en vooral krijgen alle leerlingen het vak TCV (taak- en
computervaardigheden) waarin onze leerling geleerd wordt hoe zij met
een computer kunnen omgaan, maar vooral hoe een computer hen kan
helpen om bepaalde taken uit te voeren.
Hierbij maken wij gebruik van spraakcomputers, I-PAD, een snijplotter om snijtaken over te nemen,…

page1image18280page1image18448page1image18616page1image18784

Naast TCV hebben we ‘De rollende reporters’ onze Digitale schoolkrant. In dit project bieden we onze leerlingen de kans om binnen een veilige omgeving te experimenteren met sociale media. In de realiteit blijkt dat onze jongeren omwille van hun (meervoudige) beperking (fysiek maar soms ook mentaal) een makkelijk doelwit zijn tot uitsluiting en pesterijen op het internet.

We proberen hen aan te moedigen om een kort digitaal verslag te maken. ‘De rollende reporters’ is een afgeschermde omgeving op facebook waar leerlingen verslagjes kunnen posten, posts kunnen liken en contact kunnen hebben met elkaar. Dit is uiteraard op vrijwillige basis.

Vorig jaar hadden wij het atelier digitale media waarin wij de basis van programmeren aanleerden aan leerlingen die daarvoor interesse hadden. Verder konden onze leerlingen ook leren om tekeningen en ontwerpen te maken op computer en met behulp van de plotter hiermee een leuke T- shirt te ontwerpen, een sticker te maken voor hun rolwagen te pimpen, …

Dit jaar hebben we dit atelier verder uitgebreid om meer leerlingen te kans te geven om hieraan deel te nemen. We hebben de naam ook veranderd naar STEAM-academy. Onze doelstellingen voor dit schooljaar zijn groot. Graag willen wij de digitale schoolkrant verder uitbreiden. Daarnaast willen we ook graag een webshop opstarten met onze leerlingen om hen zo te leren omgaan met het volledige verkoopproces van zelfgemaakte producten. Elke taak binnen dit proces wordt door een leerling

aangepakt om zo hun zelfstandigheid te vergroten.

Naast het STEAM-academy komen de jongere leerlingen in het atelier Kunst en Media reeds in aanraking met het gebruik van digitale media om zich uit te drukken. Leerlingen krijgen steeds de keuze om een opdracht al dan niet digitaal uit te werken. Er wordt oa. gewerkt metapp’s zoals sketchbook, artset pro om fysieke problemen teoverbruggen. De resultaten doen ons en de leerlingen steeds versteld staan. Tijdens dit atelier ligt ook een heel grote focus op fotografie. Onze leerlingen zijn actief op sociale media, een mooie foto levert hen dan ook veel likes op. We leren hen de grondbeginselen van de fotografie en omgaan met beeldbewerking, dit kan op de computer

(photoshop) of op de ipad/smartphone (enlight, snapseed).

Uiteraard doen wij ook aan educatie rond sociale vaardigheden en een correcte omgang met elkaar. Hier wordt vooral aandacht aan besteed in het vak SOVA (sociale vaardigheden) maar dit wordt uiteraard bewaakt door alle leerkrachten en komt steeds aan bod tijdens lessen rond mediawijsheid en het gebruik van sociale media.

Ook in andere vakken proberen we de smartphone/iPad op een positieve manier te gebruiken. Wil je iets weten, zoek het snel eens op en deel het met de rest van de klas. De actualiteit wordt besproken aan de hand van artikels die leerlingen gedurende de week posten op een gesloten facebookpagina,

page2image23640page2image23808page2image23976page2image24144

in de rekenles controleren we snel onze opgave met het rekentoestel in ons gsm… Op deze manier geloven we erin dat leven in een digitale samenleving ons verder kan brengen en sturen we onze leerlingen met een rugzak aan digitale mogelijkheden de wereld in.

Dit schooljaar loopt ook een proefproject om het gebruik van de gsm tijdens de pauze te beperken. We merken dat sommige leerlingen niet meer communiceren met elkaar en steeds vaker op een schermpje staren. Dit project zien we niet als een verbod op de smartphone maar als een middel om hierrond met onze leerlingen in dialoog te gaan. We laten ze zelf hierrond een campagne op poten zetten, ze begrijpen vaak zelf beter dan ons wat de mogelijkheden hierrond zijn.

Deze tekst hebben wij als leerkrachten opgesteld. We werken echter nog aan een filmpje waarin we onze leerlingen volledig carte-blanche gaven. Graag laten wij hun zichzelf voorstellen. Ze nemen je mee en laten je kijken door hun ogen. Hoe ziet de wereld eruit vanuit een rolwagen. Zet je schrap, het wordt een dolle rit 😊

Sint-Lodewijkscholen BuSO - Wetteren

Documenten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *