Social media in de Waterbaan: Een totaalpakket.

Social media in de Waterbaan: Een totaalpakket.

In tegenstelling tot in andere scholen omarmen we de digitale wereld in onze school.

We beschouwen de smartphones niet als bedreiging maar als een potentieel leermiddel.

Naast de online leerplatformen zoals smartschool en het opzoeken op het internet, leren we onze leerlingen de digitale toepassingen zoals videometen via GSM en tracker, geogebra voor wiskunde en fysica, app design via MIT app inventor, …

Dit betekent wel dat we onze leerlingen moeten leren omgaan met hun smartphones en dat deze meer zijn dan een toegang tot social media of youtube-muziekspelers.

Hoe doen we dat?

1ste graad
In de eerste graad leren we onze leerlingen om te gaan met social media in de lessen techniek en stellen ze een social media charter op.
Het smartphone-gebruik wordt in de lessen nog sterk tegengegaan. Smartphones worden enkel op de speelplaats toegelaten.

2de graad
Vanaf de 2de graad vinden smartphones en tablets meer en meer hun weg in het onderwijsproces.
Ze worden meer gebruikt voor de educatieve doeleinden zoals videometen, geogebra, filmpjes maken met Clips, digitale leeromgevingen zoals Usolvit, digitale leerboeken en zelf gemaakte leeromgevingen voor geschiedenis. Hierdoor kunnen leerlingen hun leerproces meer zelf sturen en krijgen ze ownership over hun leerproces.

In de 2de graad werken we ook verder aan de digitale geletterdheid door hen een project van 7 weken rond de gevaren van social media aan te bieden.

We starten met een samenwerking met Cybercops van Campus Vesta, om hen te duiden wat de gevaren zijn van social media qua privacy, hacking en cybersecurity.

Daarna worden de deelaspecten van social media behandeld volgens de interesse van de leerlingen.
De leerlingen van wetenschappen bekijken de gevaren van fake news.
De leerlingen van economie bekijken de gevaren van reclame op social meda.
De leerlingen van humane wetenschappen bekijken de gevaren van social media verslaving.

Fake news (STEM)

Vertrekkend van internetbronnen (the flat earth society) leren de leerlingen hoe makkelijk het is om misleid te worden via ‘fake news’ en hoe je internetbronnen kan onderzoeken via de wetenschappelijke methode. Ze leren zo ook hoe een goede internetbron te herkennen.

Er worden allerhande experimenten uitgevoerd, bv. in samenwerking met het onlineplatform van Eratosthenes wordt het Eratosthenes-experiment uitgevoerd. Zo krijgen onze leerlingen contact met leerlingen die hetzelfde experiment uitvoeren op andere plekken in de wereld.

Reclame (economie)

Deze leerlingen onderzoeken hoe reclame werkt op sociale media. Binnen dit project maken zij een promofilmpje voor de school en plaatsen het op social media. Ze onderzoeken welke filmpjes de meeste likes krijgen en dus het populairst zijn.

Social media verslaving

De leerlingen van humane wetenschappen beantwoorden volgende vragen via een enquête.:

– Wat doen mensen anders en hoe voelen ze zich zonder sociale media?
– Racisme in Instagram. Welke pagina zou jij eerder liken?
– Zijn mensen verslaafd aan sociale media?
– Hoe lang en waarom zitten jongeren op het internet?

Nadat de verschillende groepjes hun onderzoek hebben afgerond, stellen de leerlingen onderling hun resultaten aan elkaar voor via een Powerpoint-presentatie.

Daarna worden nieuwe groepjes gevormd die het ‘skills news’ brengen over de gevaren van social media. Deze nieuws uitzendingen worden dan op school uitgezonden en gedeeld via social media.

Uit dit project worden 3 leerlingen gekozen die onze social media- ambassadeurs worden. Zij zullen dan de facebookpagina beheren en modereren. Op deze manier vergroten we het ownership van onze leerlingen.


3de graad

In de 3de graad wordt de tablet, computer, smartphone echt deel van het onderwijs.
In plaats van de smartphone te verstoppen, dienen ze hem te gebruiken als rekenmachine, bron van informatie, camera, notitieboekje..
Leerlingen leren ook andere mogelijkheden met hun smartphones ze leren bv . hoe apps te maken,…

Maar nog steeds verliezen we de gevaren van social media niet uit het oog , we blijven inzetten op een correct gebruik van social media en maken de leerlingen bewust van de gevolgen van social media en studeren.

#sociaal @ #waterbaan

Stedelijk Lyceum Waterbaan - Antwerpen

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *