Schaakmat @DeKleineWereld

Schaakmat @DeKleineWereld

de leerlingen uit de verschillende klassen samenbrengen om positieve acties uit te werken

Dat is onze visie voor de sociaalste school!

1) Hoe zit dit project in elkaar? Wat is het?

In de school hebben het project Schaakmat dat van 1 t.e.m. 6 is omdat we vinden dat dit heel de school aanbelangt. Een project dat leerlingen uit verschillende klassen samenbrengt om positieve acties uit te werken

2) Wat willen we met Schaakmat bereiken?

niet enkel luisteren naar de leerkracht maar zelf initiatieven nemen

Elke groep werkt rond een bepaald thema (bv. Liefde/vriendschap, milieu/de wereld, geluk…) waarbij ze werken aan een positieve schoolstructuur en sociale vaardigheden (respect hebben, opkomen voor jezelf, verdraagzaamheid, …) en dit zowel wanneer ze online of offline met elkaar in contact komen.

De kinderen laten evolueren van een passieve burger tot een actieve burger, die niet enkel luisteren naar de leerkracht maar zelf initiatieven nemen (“ik doe een actie om de schoolsfeer beter te maken”)

3) Wie willen we bereiken met Schaakmat?

In de eerste plaats de kinderen in de verschillende schaakmatgroepen, maar het is de bedoeling dat er ook in de klas samenhang is. En dan nog later, samenhang in de hele school. Door hun ervaringen kunnen ze hun vaardigheden ook buiten school toepassen.

Zo nemen de kinderen sleutels mee om verder te functioneren in de samenleving

4) Wat zijn de doelstellingen op leerlingniveau

> Ik voel me op mijn plek in de school

> Elkaars verschillen leren kennen, respecteren en aanvaarden

Los van het project Schaakmat dat in de hele school loopt, willen we met ons zesde jaar echt wel opkomen tegen (cyber)pesten. De klas ondervindt er zelf ook wel problemen mee en wil dit actief aanpakken. We willen de kinderen leren opkomen voor zichzelf. We willen dat ze hun eigen grenzen leren ontdekken en dat ze deze ook kunnen benoemen. Dit wordt steeds moeilijker voor hen via Whatsapp en Instagram, wat kan en mag ik allemaal zeggen of tonen op deze apps. We willen de kinderen duidelijk maken dat ze meldingsplicht hebben dat als ze weten dat er een ander kind gepest wordt, dat we dit ook moeten melden. We geven de boodschap mee dat zolang niemand iets zegt, het ook gewoon kan voortduren. We willen de kinderen ondersteunen, tips geven en meer inzicht bieden in hoe pesten juist werkt.

Samen staan we sterk!

De kleine wereld - Antwerpen

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *