Samen leren met de Rode Neuzen Wagen @Damiaaninstituut

Samen leren met de Rode Neuzen Wagen @Damiaaninstituut

de samenwerking, de onverwachte samenhorigheid, de schitterende ideeën, de droevige maar ook motiverende verhalen, het samen leren en ontdekken van talenten, …maakt dit project al voor ons tot een groot onverwacht succes!

Ik vroeg de doos aan (toevallig kwam ik via via op jullie site). Na het bekijken van de doos was er heel wat nuttige info. Wij doen al heel wat op school, maar een mens kan nooit genoeg geïnformeerd zijn.

Omdat er op onze school door een collega een info gegeven zou worden voor onze eerste jaars, besprak ik ook met haar wat thema’s uit de doos. Ook zij vond het zeer nuttig.

Wij werken rond thema’s zoals GSM, facebook, pesten (cyber en andere), … Dit jaar zetten we ons ook in als Rode Neuzen School. We vonden het thema zeker zeer belangrijk. Wij kregen ook een Rode Neuzenauto op onze school. Heel wat foto’s hierover kan je ook vinden op onze facebookpagina Damiaaninstituut en op de fb van de Rode Neuzen Wagen.

Werking van onze school:

De auto moet dus beschilderd worden. Normaal wedstrijd tekeningen ontwerpen. Maar omdat wij niemand willen uitsluiten kozen wij voor een andere aanpak. We legden eerst aan (we denken toch wel aan één van onze meest kwetsbare groep) B-stroom leerlingen uit wat Rode Neuzen was en probeerden hen het moeilijke thema uit te leggen. En dit vakoverschrijdend (Techniek, PO, Nederlands, godsdienst, …). Het thema delen we via Smartschool via Vak. Een kunstenares kwam een sessie geven rond kleuren en gevoelens. Het thema waar onze kinderen wilde werken was vrij snel duidelijk: het monster waar zij en iedereen soms moet mee vechten in zijn leven. De jongeren tekenden allerlei monsters en kleurden ze in (kleur -> gevoelens). Ondertussen sloten een aantal leerlingen van ons deeltijds onderwijs (jongeren van 18 – 20 jaar) zich aan. Sam en met een jongedame van Auxilia.
Ik moet zeggen dat dit een onverwachte en ongelooflijke samenwerking geeft. Ook een groep kwetsbare jongeren die dikwijls al heel wat watertjes hebben doorzwommen. Maar die zelf voorstelden om te helpen en samen met de jongeren van de B-stroom de auto zouden bewerken.

Onze B-stromers ontwierpen de monsters en tekenden ze uit op een tekenprogramma van de laser (schilderen en grafische technieken Techniek). Zo gingen we de paspartous laseren die nodig waren om de tekeningen met spuitbussen op de auto te brengen.
De gasten van het CLW leerden zo iets van onze jongeren van de B-stroom. Daarna legden de jongeren van het CLB uit hoe onze B-stromers moesten werken met spuitbussen. Ondertussen gingen ze ongelooflijk met elkaar om. Er werden heel wat verhalen (positief) met elkaar gedeeld bij het samen werken. Zelfs op vrijdag kwamen 2 jongeren van het CLW extra aan de auto werken met onze jongeren van de B-stroom.
Ondertussen werd er ook heel wat tekentalent ontdekt bij de jongeren van deeltijds. Zij ontwierpen de voorkant, de bovenkant en de kofferruimte. Het werd eigenlijk een klein beeldverhaal over emoties van een jongere. Heel emotioneel.

Ondertussen werd een voorstel gedaan door jongeren van de 2de graad om een snoezelruimte te maken (binnenkant wagen). Het idee: de auto wordt gevuld met knuffels. Elke knuffel krijgt een T-shirtje met een quote ter ondersteuning van een jongere me een probleem ter ondersteuning. Dit wordt uitgewerkt tijdens de les godsdienst.

Om nu toch onze auto te promoten en niemand uit te sluiten (en ieder heeft een talent om een monster te tekenen), ontwierpen we met onze B-stromers kleine monstersleutelhangers (laser) die we ook verkopen aan een democratische prijs. Zij zijn hier heel fier op.

Deze schoolweek wordt een Rode Neuzenweek op school. De soepman gaf zijn inkomsten van een dag weg, donderdagmiddag tussen 11.30 en 13.00 is er een verlengde middagpauze met heel wat activiteiten rond dit thema. Er zullen zeker wat foto’s genomen worden. We hopen ook wat mediamensen op ons evenement te krijgen.

Wat het project dan ook financieel opbrengt is voor de meeste van ons niet het hoofddoel. Maar de samenwerking, de onverwachte samenhorigheid, de schitterende ideeën, de droevige maar ook motiverende verhalen, het samen leren en ontdekken van talenten, … maakt dit project al voor ons tot een groot onverwacht succes. Niet alleen dus een Rode Neus, maar ook een warm hart.

Wij hopen voor jullie dat ook jullie verhaal mag blijven ondersteund worden. Zo’n zaken zijn belangrijk. Dus veel succes gewenst. Natuurlijk zijn jullie ook steeds welkom om een kijkje te komen nemen op onze Rode Neuzen moment donderdagmiddag. Ook de auto zal dan al even te bewonderen zijn. En ook onze leerlingen die dan in actie zijn.

Damiaan Instituut Aarschot - Aarschot

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *