Samen inzetten op digitaal burgerschap en ouderbetrokkenheid

“Mama ik wil ik wil op sociale media roept mijn 10-jarige! Jij bent gemeen dat ik dat niet mag.  Ik wil met mijn vriendjes samen spelen, maar door jou hoor ik er niet meer bij!  En weet je mama, binnenkort hebben die anderen betere punten op school en dan is dat jouw schuld ” Dit gilde mijn dochter in 2015.

 

“Sociale media zijn aan de ene kant echt een zegen: ze zorgen voor een grote verbondenheid

Sarah Van Gysegem, jongeren expert van de Gezinsbond

Ik was overduidelijk niet blij met haar uitval, toch voelde ik aan dat ze meer dan gelijk had. De wereld van onze kinderen was toen al niet meer onze wereld.  Vandaag 2020, in tijden van Corona, zijn sociale media niet meer zo eng voor de meeste ouders en zien velen de voordelen ervan. Sociale media verbindt ons, zet aan tot zelfsturend leren en, ja geef het maar toe, geeft ons als “lesgevende ouders” enkele momenten van rust.

Toch wil ik even op de rem staan. Het is niet omdat we nu de voordelen zien van sociale media dat onze kleine digitale burgertjes plots weten hoe ze dit moeten benutten om er de vruchten van te plukken, zonder in de valkuilen te vallen. Nu meer dan ooit wordt hun identiteit en zelfbewustzijn beïnvloedt en gevormd door de interacties die ze online aangaan. De ‘nieuwsberichten’ die ze ongefilterd voorgeschoteld krijgen en waar hun kritische geest nog geen blijf mee weet, de neveneffecten van angst en beïnvloeding wegen door op hoe ze later in het leven staan.

Digitale Burgertjes

Digitaal burgerschap is niet iets dat kinderen, noch volwassenen, vanzelf meekrijgen. “Digital natives” bestaan niet. Veilig navigeren en de vruchten plukken van digitalisatie en online media vergt oefening en begeleiding. De laatste jaren zag ik scholen hier erg op inzetten, maar de scholen zijn nu gesloten en wij ouders zijn plots leerkrachten.

 

“Digitaal burgerschap is een recht; digitale vaardigheden stellen mensen in staat om dit recht uit te oefenen.”

European schoolnets visie op de new skill agenda for Europe

In mijn boek Digitale Burgertjes schreef ik al dat door een geïntegreerde aanpak we komen tot digitaal burgerschap. Dit biedt kinderen mogelijkheden tot het ontplooien van culturele en creatieve vaardigheden. Hierbij moeten we blijvend inzetten op kritische vaardigheden en sterke identiteitsontwikkeling die nodig zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt die nu meer dan ooit onzeker is.

Voor de duidelijkheid een klein woordje uitleg over wat digitaal burgerschap inhoudt.  Waarom het veel verder gaat dan de knoppenkennis die onze kinderen blijkbaar moeiteloos lijken te beheersen.

Digitaal Burgerschap = Mediawijsheid + Digitale Vaardigheden + Actief Burgerschap

Digitale Burgertjes was initieel geschreven om leerkrachten te ondersteunen, maar bleek zeer populair bij (groot)ouders.  Het stappenplan is dan ook eenvoudig en biedt  leidraad om vanuit een positieve en betrokken houding samen de online én digitale wereld te verkennen.  Ik ben zeker dat beide partijen er plezier aan zullen beleven en zullen leren van elkaar.

Uiteraard kan ik niet heel het boek delen in deze blog, maar wel deze bijdrage op Tedx waar ik de essentie van het boek kort meegeef op maat van kinderen. Wil je samen met je kinderen ontdekken wat AI is, waarom ze me doen denken aan robothondjes of wil je weten waarom mannen en ‘multitasken’ wel samen kan en Fortnite ons voorbereidt op een toekomst als chirurg?

Ik heb me laten gaan en genoten van de nagesprekken met de leerlingen.  Daarom misschien deze tip om dit samen met je kinderen te bekijken en te bespreken. Leeftijd doelgroep video is afhankelijk van je kind en ongeveer tussen 8- 14 jaar. Ik kijk dan wel streng op de eerste foto, maar ik beloof dat je ook veel samen zal lachen.

 

Samen inzetten op digitaal burgerschap

De huidige maatregelen die worden genomen om de verspreiding van Corona tegen te gaan hebben ook impact op onze werking. We kunnen geen scholen bezoeken met onze lezingen en workshops. We kunnen geen materiaal verzamelen om in September weer 500 dozen met les-en inspiratiemateriaal te vullen voor scholen.  Toch willen we iets doen om kwetsbare kinderen en jongeren te ondersteunen nu de overheid ook tracht de digitale kloof te dichten door hen gratis PC’s  en Wifi te geven. Hierbij is ouderbetrokkenheid essentieel. Kinderen kunnen alleen niet de nodige kritische vaardigheden opdoen. Digitale inclusie en ouderbetrokkenheid gaan dus nu meer dan ooit hand in hand. 

 

“De digitale kloof verschuift van wie geen computer heeft naar wie er wel een heeft, maar daar niet mee kan werken

Erica Coene, Specialist digitale en sociale media bij Gezinsbond

We hebben meer dan 100 laureaten die reeds hun projecten deelden om andere scholen te inspireren. Dat is waar de SociaalsteSchool ook voor staat, elkaar inspireren. Samen inzetten op digitaal burgerschap voor iedereen. Dat is wat we dit jaar ook willen, maar dan net iets anders. Hoe? Dat bepalen jullie mee.  Ik deelde reeds een eerste video die we kunnen verspreiden via online media om ouders en hun kinderen samen thuis te laten nadenken over digitaal burgerschap. Deze week ga ik ook nog enkele van de lesjes delen die ouders met hun kinderen spelenderwijs kunnen doen.

Maar samen kunnen we meer, kennen we meer, bereiken we meer. Daarom een oproep om als leerkracht of als ouder elkaar te inspireren. Wil je een blog schrijven via onze kanalen, een les maken, of heb je een leuk idee dan hoor ik het graag.  De onderwerpen kunnen ruim worden opgevat net zoals het materiaal dat we verspreiden via onze dozen. Coderen, welbevinden, VR, Mediawijsheid ..

Indien je het boek wenst te bestellen kan dat nu met extra veel les-en inspiratie materiaal dat we normaal via de dozen bestellen.  let wel onze voorraad is niet eindeloos dus op is op

Bestel nu: Digitale Burgertjes en krijg extra materiaal gratis.

 

Met dank aan alle partners van de SociaalseSchool !!!

Contacteer ons nu en deel jouw kennis en ervaring!

Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *