Philippe De Backer: “Moet privacy een onderdeel worden van het lessenpakket?”

Inmiddels weet je al dat we met de #SociaalsteSchool digitale geletterdheid en sociale inclusie in het onderwijs willen bevorderen. En laten we vooral niet vergeten dat privacy en online gedragscodes daar een onmisbaar onderdeel van zijn. Hoe we nu met deze twee thema’s moeten omgaan in het onderwijs? Philippe De Backer, staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude, Privacy en Noordzee, deelt zijn visie.

Bewustwording als eerste stap

Net zoals Saskia Van Uffelen erkent ook De Backer dat de volgende generatie in een digitale maatschappij belandt. “Daarom moeten we via het onderwijs alle tools en kennis aanleveren zodat jongeren ermee kunnen omgaan”, gelooft hij. “Om die reden zijn digitale competenties op de schoolbanken zo belangrijk geworden.”

“jongeren zijn zich niet altijd bewust van het privacyluik”

De Backer stelt dat de eerste stap bewustwording is. “Als staatssecretaris heb ik al een hele scholentournee achter de rug”, knikt hij. “Daarbij maak ik scholen én jongeren op jonge leeftijd ervan bewust hoe ze moeten omgaan met dat digitale verhaal en vooral: privacy. Platformen en websites zoals Facebook of Google gebruiken we dagelijks, maar jongeren zijn zich niet altijd bewust van het privacyluik. Inmiddels heb ik al aan tientallen scholen tips gegeven om de leerlingen beter te beschermen.”

Enkele tips die De Backer me gaf:

● Denk altijd na alvorens je iets online gooit – het blijft hoe dan ook traceerbaar
● Leer de privacy-instellingen van de apps die je gebruikt goed kennen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten
● Besef dat producten en applicaties niet zomaar ‘gratis’ zijn. In dat geval zijn jouw gegevens vaak het product, waarmee bedrijven geld verdienen.

Voordelen van digitalisering

Toch is bewustwording lang niet voldoende. Volgens De Backer moeten vooral de positieve aspecten van de digitalisering in de verf worden gezet. “Het optimistische verhaal en de beoogde resultaten van de digitalisering komen amper aanbod”, zucht hij. In plaats van ervan weg te lopen, moeten we het fenomeen omarmen. Want binnenkort hebben we geen keuze meer.”

“Kinderen moeten vooral regels voorgeschreven krijgen, die ze kunnen gebruiken om bewuste keuzes te maken. We mogen hen vooral geen dingen gaan verbieden”

Allemaal goed en wel – maar we moeten schoolgaande kinderen natuurlijk ook behoeden van de potentiële gevaren en risico’s. “Kinderen moeten vooral regels voorgeschreven krijgen, die ze kunnen gebruiken om bewuste keuzes te maken. Eerlijk? We mogen hen vooral geen dingen gaan verbieden. Neem nu smartphones: die vormen anno 2017 een fundamenteel onderdeel van ons dagelijkse leven. In plaats van ze te bannen, moeten we jongeren leren ermee om te gaan. Zodat ze hun eigen beslissingen kunnen nemen en op hun eigen manier overweg kunnen met de digitalisering.”

Die voordelen moeten we volgens De Backer vooral beklemtonen bij leerkrachten. “Initiatieven zoals de #SociaalsteSchool betrekken inderdaad ook die groep, wat nodig is om de nodige veranderingen door te voeren”, bevestigt hij. “Daarnaast is het sowieso de taak van de bevoegde organisaties – op niveau van politiek en bijvoorbeeld de Privacycommissie – om bepaalde tools ter beschikking te stellen. Tools die relevante en bruikbare informatie aanreiken aan zowel leerkrachten als leerlingen.”

Ikbeslis.be website over privacy

Met de website Ikbeslis.be zette de Privacycommissie alvast een stap in de richting van een positief imago voor digitalisering. “Het platform deelt relevante informatie over privacy, en dat op een leuke en toffe manier”, vindt De Backer. “Onze Privacycommissie heeft gewoonweg de taak om te sensibiliseren en te informeren. Als dat gebeurt via zowel de leerkrachten, leerlingen als ouders – dan zijn we écht goed bezig.”

Magali De Reu
Freelance Copywriter en Journaliste

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *