Op zoek naar de stamina in jezelf… @ STAMINA

Op zoek naar de stamina in jezelf… @ STAMINA

Onze school is toe aan haar tweede schooljaar. Met een heel gedreven team van leerkrachten gaan we al twee jaar aan de slag met een even gedreven team van leerlingen.

We vertrekken steeds vanuit de leerlingen zelf en gaan aan de slag met hun ideeën en interesses. De inbreng van onze leerlingen is essentieel om de sociale school te worden die we voor ogen hadden bij de opstart. Leerlingen hebben ongelooflijk veel beslissingsrecht en staan in voor hun eigen leefregels en afspraken. Elke vrijdag komt de staminatiewetgroep samen om te bespreken wat werkt en beter kan. Deze wetgroep bestaat uit leerlingen en wordt voorgezeten door een leerkracht.

Onze leerlingen zitten met 40 samen in 1 leerhuis en krijgen samen les. De instructies worden heel kort gehouden en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Heel zelden blijven ze hiervoor in hun leerhuis. Veel vaker wordt er samengewerkt, afgesproken, van lokaal verhuisd om opdrachten te vervullen. Zowel het eerste als tweede jaar hebben projecturen die ze samen invullen. Elke periode wordt een thema door hen naar voren gebracht dat ze willen uitgewerkt zien. Over de twee jaren heen werken ze dan samen om de door ons gekoppelde leerdoelen te vervullen. Het voorbije project had te maken met voeding en het eindresultaat daarvan is ons eigen ‘Out of the (lunch)box’ – kookboek. Leerlingen gingen zelf aan de slag om hun gerecht creatief in beeld te brengen en leerden de kneepjes van de foodfotografie.

Centraal in ons lesgebeuren is de werking met hun computer. Alles gebeurt via ons digitale platform: het indienen van opdrachten, het maken van toetsen, het checken van hun vooruitgang.
Onze staminezen leren werken met hun drivemappen en vinden hun weg in de wondere wereld van ICT door het vele gebruik van tools in de lessen. Ze maken vaak zelf Kahoot’s, mentimeters, enquêtes, … om hun eigen vrij project aan de anderen te tonen.

Onze school wil verder werken aan die 21ste eeuwse vaardigheden, zoals ze tegenwoordig genoemd worden, vanuit de nood van de leerlingen. Omgaan met fake news, netiquette, kritisch bronnenonderzoek… zit allemaal verweven in ons lesgeheel en wordt al lang niet meer gezien als een eenmalige les tijdens een projectweek.

eerst en vooral in real life sociaal te zijn en dit door te trekken in hun online leven.

Op Stamina worden de leerlingen geleerd eerst en vooral in real life sociaal te zijn en dit door te trekken in hun online leven. Zij vinden dit zelf ontzettend belangrijk en hebben dan ook zelf beslist om de gsm’s te weren tijdens de lange pauze over de middag. Die dient om te vertellen, te spelen en te ontspannen. Tijdens onze kampweek leren de leerlingen elkaar kennen over de leeftijden, interesses en geslacht heen. Van bij de start van het schooljaar hebben ze genoeg ‘stuff’ om met elkaar te delen…
We willen met onze werkwijze dit idee door trekken naar een volgende graad. De tools en ideeën die we in dé doos vonden, kunnen ons daar bij helpen maar we zijn vooral blij te kunnen zeggen dat heel wat zaken voor ons niet nieuw waren.

Stamina - Brugge

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *