Met kleine stapjes den heuvel op …

Met kleine stapjes den heuvel op …

Door onze snel veranderende maatschappij beseffen we dat digitaal burgerschap meer is en ruimer is.

Al vele jaren zit het gebruik van computers ingebed in ons leerprogramma. Vanaf het vierde leerjaar proberen we wekelijks een uurtje te werken in de computerklas. Regelmatig hebben we in die lessen ook aandacht voor veilig internet. In al onze klassen zijn twee computers beschikbaar die kinderen tijdens de lessen kunnen gebruiken.

Door onze snel veranderende maatschappij beseffen we dat digitaal burgerschap meer is en ruimer is. Daarom zijn we op zoek gegaan naar projecten die ons hierin kunnen ondersteunen.
Sinds vorig schooljaar nemen we met het zesde leerjaar deel aan de schaal van M. Een project waar de leerlingen zeer enthousiast over waren en waar veel aspecten van mediawijsheid in aan bod kwamen. Ook dit jaar willen we hier terug aan deelnemen.
Afgelopen week kwam Katja van de sociaalste school onze 5de en 6de klassers vertellen over de digitale wereld. Een enthousiast verhaal dat onze kinderen en ons, als leerkrachten, weer aan het denken heeft gezet.
Na al deze projecten willen we met de kinderen een kader scheppen rond hoe ze zich online kunnen gedragen.
Maar misschien is nog het allerbelangrijkste het inspelen op wat er gebeurt in de klas en de wereld. Voorvallen van cyberpesten e.d. geven steeds weer leerkansen en mogelijkheden om op in te spelen, om over te praten en te leren.
We hebben als school geen lange visieteksten hierover, maar we laten ons buikgevoel spreken en gaan met kinderen in gesprek over het gebruik van media.
Ook binnen ons oudercomité leeft dit onderwerp. Zij bekijken de mogelijkheden voor een infoavond hieromtrent dit schooljaar.
Momenteel werken we rond mediawijsheid vooral in de 3de graad. Zeker interessant voor ons als school is om te bekijken welke aspecten in de lagere klassen al van belang kunnen zijn.

… en zo gaan we stap voor stap verder op onze “Heuvel”

Den heuvel - Kalmthout

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *