Leerkrachten leren samen #DigitaalBurgerschap @De Rotonde

Leerkrachten leren samen #DigitaalBurgerschap @De Rotonde

Midden september ontving ik jullie doos! Eerlijk? Ik wist niet goed wat ik kon verwachten.

Ik ben leerkracht in het deeltijds onderwijs en geef les aan anderstalige nieuwkomers met en zonder voorkennis. Dit jaar starten we ook het duaal leren op.

Zoeken naar een didactiek zoeken waar jongeren verder mee kunnen

Toen ik via FB attent werd gemaakt op het belang van mediawijsheid voor de schoolgaande jeugd, wou ik in de eerste plaats antwoorden krijgen op mijn eigen onwetendheid.
Ik had het wel eerder met leerlingen over mediawijs handelen maar merkte dat mijn kennis beperkt was.
De didactiek om hier mee verder te werken ontbrak me ook.
Ik heb me dan ook via jullie informatie zowel voor lager als middelbaar onderwijs kunnen verdiepen.
Het verdiepen heeft zijn tijd nodig( ligt misschien aan mezelf) om te zoeken naar een didactiek zoeken waar jongeren verder mee kunnen (zeker mijn doelpubliek) zonder saai of moraliserend te worden…zonder ik weet dat wel mevrouw…te horen.

Dat is aan de slag gaan met jullie materiaal, het internet afschuimen en vragen die opnieuw opduiken proberen te beantwoorden.
Na het ontvangen van jullie doos, zit ik in deze periode…ik ben er nog niet helemaal aan uit, maar ik groei er in en het maakt mij bewuster dank zij jullie initiatief.

Ik ontdekte ook dat heel wat scholen stukken verder staan in het digitaal leren, en ik ondervind dat ook mijn lager schoolkind gelukkig hier wordt op attent gemaakt samen met de ketnetseries! Ik ben me bewust over de noodzaak die zich stelt binnen het onderwijs, alsook voor mijn doelpubliek op de school.

Ik zag ook jullie link met verschillende goede doelen! Ook op onze school proberen we regelmatig aan burgerschap te werken.

De digitale link hebben we nog niet bewust toegepast in mijn eigen lespraktijk..en ben er momenteel nog niet aan toe om via een project allerlei initiatieven op poten te zetten, aangezien ik van mezelf vind dat ik ‘door jullie materiaal’ pas echt goed begin na te denken over dit thema.
Misschien wel schandalig maar ik merk dat mijn collega’s daar toch ook nog niet bijzonder vaardig in zijn.

Ik begrijp de noodzaak en honger om projecten in te dienen! Ik hoop daar in te groeien en dit dan ook met den tijd te kunnen doen.

Jullie hebben me alvast geïnspireerd, mij bewust gemaakt, mij geprikkeld door jullie materiaal. Ik probeer er op mijn terrein verschillende dingen aan te doen:

  •  mediawijs worden
  • onderzoek naar betrouwbare bronnen
  • voor- en nadelen van de sociale media
  • bewust worden van het gebruik.
  • hoe en wat zet je op het net…

ojawel…deze bewustmaking doet ook mijn leerlingen deugd en we praten er veel meer over.

Geef me nog wat tijd…ik maak me sterk! De eerste stap die is gezet!

Veel succes verder en ik kijk uit naar de verschillende projecten! ook zij inspireren mij.

HITSA De Rotonde - Gent

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *