Kouter Kortrijk # Sociaalste school!

Kouter Kortrijk # sociaalste school

Wie zijn we?

Wij zijn een school voor buitengewoon onderwijs in Kortrijk. Onze school bestaat uit 2 vestigingen: ‘Hoge Kouter’ en ‘Lage Kouter’. Wij schrijven u vanuit de vestiging de Lage Kouter (260 leerlingen): http://lagekouter.kouterkortrijk.be/
Onze leerlingen volgen er Opleidingsvorm 3, dit betekent concreet dat zij kiezen voor 1 van de 9 opleidingen die bij ons worden aangeboden, waarna zij terecht kunnen in het gewone arbeidsmilieu.
Ons publiek van leerlingen bestaat uit zo’n 67% GOK-leerlingen (GOK= gelijke onderwijskansen). Dit zijn leerlingen die wij proberen uit de vicieuze cirkel te krijgen, want GOK-leerling zijn, betekent o.a. dat de mama geen diploma van het middelbaar onderwijs heeft behaald; thuistaal niet Nederlands,… Deze jongeren hebben het vaak nog moeilijker dan andere jongeren om hun weg te vinden in onze complexe maatschappij.
Heel wat van onze leerlingen kampen met psychische problemen; ze zijn zoekende naar wie ze zijn. Rondom de jongeren speelt er zich van alles af. Ze worden overstelpt door allerlei prikkels, vragen en twijfels.
Tegelijk zijn onze leerlingen vaak enorm veerkrachtig, leergierig en dankbaar!

Waarom nemen we deel aan de sociaalste school?

Wij hebben als school de taak om kennis en vaardigheden over te brengen, maar daarnaast werken wij dag in dag uit aan opvoeding en welbevinden.
Leren omgaan met sociale media, digitale burgers worden in een digitale samenleving is hier een deel van. Jammer genoeg merken we in de praktijk, dat heel veel leerlingen hiermee worstelen. Ze hebben donkere gedachten, zijn onzeker, hebben vaak conflicten. Op het internet gaat dit verder, ook buiten de schoolpoort. Leerlingen vinden nog moeilijk rust.
Afgelopen jaren werkte onze school al heel veel rond digitale burgerzin. Dit jaar is dit zelfs een beleidsprioriteit van de school. De nood is erg groot geworden!
We maakten afspraken binnen de school over het verder uitwerken van pakketten gebaseerd op het vele mooie materiaal die te vinden is, zodat alle leerlingen jaarlijks rond dit thema werken. Preventief, niet alleen wanneer er zich problemen voordoen.
We namen deel aan workshops tijdens de digitale week in samenwerking met stad Kortrijk en Mediaraven; leerkrachten volgen bijscholingen rond sexting, het vlaggensysteem van SENSOA,… In de schoolkrant schreven onze leerlingen tips over hoe je je kan beveiligen op Facebook.
Telkens gaan we op zoek naar hoe we onze leerlingen beter met al deze media kunnen leren omgaan en hoe we van hen digitale burgers kunnen maken.
Deelnemen aan de sociaalste school is dan ook voor ons een logische keuze en een grote hulp.

Hoe willen we de sociaalste school worden?

We nodigden Katja Schipperheijn uit in september en met 3 klasgroepen (kappersmedewerker, interieurbouwer en hoeklasser) die de workshop volgden, willen we nu vanuit de leerlingen de ganse school meekrijgen voor dit project.
Via een affiche (zie bijlage) en flyers brengen deze leerlingen hun gedragscode aan de medeleerlingen, personeelsleden en ouders.
In 3 krachtige zinnen met bijhorende foto zal iedereen weten waarop je moet letten als je verstandig wil omgaan met het internet en sociale media. Dit naast wat er nu in de leefregels staat.

Een project moet blijven hangen, moet duurzaam zijn, en dit kan alleen als de jongeren er zelf achter staan. Daarom vinden we het zo belangrijk dat zij mee betrokken zijn en trekken naar de klassen om hun project toe te lichten.

Ook onze ouders willen we betrekken. Samen met de ouderraad zetten we jaarlijks een thema in de kijker. Dit jaar willen we graag een infoavond voor ouders organiseren rond jongeren en omgaan met sociale media. Ouders zitten vaak met veel vragen hierrond en weten niet meteen waar ze terecht kunnen. Via onze website geven we hen links rond opvoedingsondersteuning, maar via een infoavond kan je nog gerichter werken.

Februari, de maand van ‘Safer Internet Day’, willen we uitroepen tot digitale maand. In deze maand wordt er extra aandacht besteed aan het thema.
Dit tijdens de lessen en via spelmateriaal, maar ook via ludieke acties, zoals het verkopen van wachtwoorden in de bakkerijwinkel.
Onze droom is ook eens een mediavrije dag te organiseren, waarbij leerlingen en collega’s weer even ervaren hoeveel rust het kan brengen als je niet overstelpt wordt met berichten, foto’s, likes,… In plaats daarvan willen we hen tijdens de speeltijd laten briefjes schrijven naar elkaar en die posten in de brievenbus of gewoon laten kletsen.

Verder hopen we een betaalbaar toneel te vinden, waarin dit thema centraal staat en kopen we ook alvast enkele goede spelen aan, waarbij de leerlingen op een speelse manier leren over digitale burgerzin.

We maken er hoe dan ook iets moois en waardevols van, omdat we weten dat onze leerlingen het nodig hebben.

We hopen oprecht dat jullie met enthousiasme hebben gelezen hebben over ons project. Onze leerlingen verdienen het om op een positieve manier bevestigd te worden. Wie weet door uitgeroepen te worden als ‘sociaalste school’. We duimen alvast!

Kouter Kortrijk - Lage Kouter - Kortrijk

Foto's

Documenten

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *