Het DNA van onze school

kritisch burgerschap, mediawijsheid en digitale geletterdheid stoppen niet na het indienen van deze visie. Ze zijn een essentieel onderdeel van ons school-DNA en behoren tot de basiskennis waarmee we onze leerlingen bij het afstuderen de wijde wereld in willen sturen.

Ons project en visie zijn niet samen te vatten in één adem. Het zit verspreid over diverse vakken over het volledige schooljaar.

Dit jaar werken we sterk aan het kritisch leren omgaan met sociale media en fake news.

Zo hebben we voor de eerste graad in september een gastspreker uitgenodigd die via een interactieve sessie onze leerlingen waarschuwde voor de gevaren van snapchat, instagram, facebook. Deze jongelingen zetten nu hun eerste stappen in die wereld en komen nog niet in aanraking met de gevaren (o.a. sexting). Het werd een eyeopener voor hen. Het volgende project waar zij aan zullen werken is het leren werken met een tekstverwerkingsprogramma. Dit blijkt voor velen immers niet zo evident te zijn.

Leerlingen 1e graad SO

In de hogere graden wordt er tijdens het schooljaar gewerkt rond kritisch omgaan met alle info die online te vinden is. Fake news voor de tweede graad. En dat gaat verder dan wat men tegenwoordig onder invloed van president Trump onder de term begrijpt. Het veelvuldig gebruik van photoshop op foto’s van modellen waar jonge meisjes zich aan spiegelen is een eenvoudig voorbeeld. In diverse vakken

In de derde graad werd er in de voorbije periode gewerkt rond de gemeenteraadsverkiezingen. Het toetsen van wat er in het programma staat aan de werkelijkheid. De verschillen tussen buurgemeentes onderzoeken. Het in debat gaan met lokale politici. Voor vele jongens en meisjes werd dit hun eerste keer stemmen en dan wil je dat ze weten waar elke politicus en partij voor staat.

Deze voorbeelden zijn uit de lessen van de voorbije weken geplukt. Voor ons stoppen kritisch burgerschap, mediawijsheid en digitale geletterdheid niet na het indienen van deze visie. Ze zijn een essentieel onderdeel van ons school-DNA en behoren tot de basiskennis waarmee we onze leerlingen bij het afstuderen de wijde wereld in willen sturen.

Kritisch burgerschap, mediawijsheid en digitale geletterdheid zitten sterk verankerd in onze school- en campusvisie. Meer hierover in de bijlage.

Nog meer zien over hoe wij de Future Classroom zien: kijk dan op deze link

 

GO! atheneum Eureka - TORHOUT

Foto's

Video

Documenten

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *