#Go!TechnischAtheneumBrasschaat #4Sociaalsteschool2018
Reeds lopende projecten
Onze school is al jaren goed bezig! Al zeggen we het zelf.
Digitale geletterdheid, digitale inclusie en mediawijsheid zijn voor ons geen vreemde woorden meer. Heel veel dingen zitten reeds lange tijd ingebakken in onze dagdagelijkse werking. En ik durf te zeggen dat de collega’s die nog niet helemaal mee zijn, allicht zitten te ‘googlen’ om uit te zoeken met wat we eigenlijk bezig zijn.
Toen ik op zoek ging in onze school, naar wat we konden opsturen als project, kwam ik de hele tijd lopende acties tegen.
#Safer Internet Day: de volledige school werkt gedurende enkele lesuren aan veilig internet.
#Safebook: de leerlingen van het 2e jaar krijgen aan de start van het schooljaar een lessenreeks over het veilig gebruik van facebook. Deze lessenreeks heet Safebook. Het gaat het juiste gebruik van sociale media en in eerste instantie dan over Facebook.
Hoe scherm je je profiel af? Wat mogen andere mensen zien? Wat zijn ‘vrienden’? Wat wil je dat andere mensen zien? Wat gebeurt er met je foto’s? Hoe herken je valse profielen? Kan je afspreken met eender wie die je online leerde kennen?(incl. filmpjes van Cody Persin)
Op het einde van de lessen krijgen de leerlingen dan de kans om hun eigen profiel Safe te maken.
#Infosessies Smartschool tijdens oudercontacten en andere infomomenten. Op deze manier proberen we ALLE ouders de mogelijkheid te geven om op een eenvoudige manier hun kind op te volgen en constant in contact te staan met de leerkrachten en begeleiders van hun kind.
#miniproject ‘Wat is fake news?’ in 1,2 en 3B
#gebruik van iPads tijdens verschillende lessen (gebruik van vakgebonden apps en permanente aanwezigheid van de mogelijkheid tot het opzoeken van informatie). De leerlingen met een eigen toestel kunnen dat uiteraard gebruiken. Maar om niemand uit te sluiten, zijn er steeds voldoende toestellen ter beschikking zodat iedereen kan meedoen.
#Aanwezigheid van meerdere computerlokalen in de school die vaak gebruikt worden tijdens de lessen voor opzoekingswerk en het gebruik van tools en apps.
#openstellen van 1 of meerdere computerlokalen in de school tijdens de middagpauze om er voor te zorgen dat ELKE leerling de mogelijkheid heeft om opzoekingswerk te doen of taken op de computer te maken. Niet elke leerling op onze school heeft deze mogelijkheid thuis.
#gebruik van mobiele app Smartschool wordt aangemoedigd op onze school. Zowel ouders als leerlingen zijn zo permanent op de hoogte van resultaten, agenda, brieven, vrije momenten,…
We gebruiken dan ook de digitale agenda in deze tool. Toetsen en taken kunnen snel en duidelijk worden doorgegeven. De leerlingen kunnen deze dingen dan ook heel snel raadplegen en bekijken wanneer nodig.
Tijdens de pauzes kunnen leerlingen hun GSM gebruiken in bepaalde zones. Zo kunnen ze opzoeken welke materialen ze nu weer moesten inladen of naar welk lokaal ze moeten gaan wanneer de bel gaat.
#Vorig jaar bekeken de leerlingen van de eerste graad het toneelstuk ‘Seks Thing’ over het gedrag op sociale media. Dit jaar bekijken ze het toneelstuk Kato 2.0 over artificiële intelligentie en moderne technologie.
#De school gebruikt zijn eigen Facebookpagina niet alleen als fotoboek maar ook als informatiekanaal. Aangezien voor vele leerlingen en ouders de Facebookpagina makkelijker en vaker te checken valt, gebruiken wij onze facebookpagina voor belangrijke meldingen. Vorig jaar zat de school zonder elektriciteit en was lesgeven even niet aan de orde. Alle ouders en leerlingen kregen een mail dat de lessen niet doorgingen via Smartschool, maar de melding gebeurde ook via Facebook. Op deze manier werden heel erg snel heel veel mensen op de hoogte gesteld en waren er amper leerlingen op school die de boodschap niet gekregen hadden. Vrije dagen, belangrijke meldingen over stakingen, … gebeuren ook via deze media.
#Verschillende klassen hebben ook een eigen pagina. Waarin de klasleerkrachten alle nodige info doorgeven aan ouders en leerlingen. Hier komt zowel info over het klasgebeuren, brieven die moeten bekeken worden, materiaal dat moet worden meegebracht,…
#Tijdens verschillende lessen wordt er ook gewerkt via allerlei digitale platforms (Diddit, Knooppunt) Leerlingen kunnen hier extra informatie, filmpjes en dergelijke terug vinden maar kunnen ook oefeningen maken op maat. De oefeningen worden telkens afgestemd op de kennis van de leerlingen. Leerlingen die de voorbije oefening alles juist hadden, krijgen nu moeilijkere oefeningen. Leerlingen die het wat moeilijker hadden, krijgen terug basisoefeningen. Deze oefeningen zijn vaak in de vorm van spelletjes zodat ze extra gemotiveerd blijven om te blijven oefenen.
#Tijdens de lessen STEM gaan we nog een stapje verder. Er worden robots geprogrammeerd, Escape Rooms ontworpen, moorden opgelost,…
#Nieuwsbegrip: Tijdens de lessen Nederlands gebruiken we Nieuwsbegrip. Via deze tool krijgen de leerlingen leesteksten op eigen niveau. Zo blijft begrijpend lezen voor elke leerling haalbaar en bovendien blijven ze gemotiveerd. Er is niks zo demotiverend als te moeilijke teksten waar je niks van begrijpt.
#Office 365: Alle leerlingen hebben een account via Office 365. Op deze manier maken we alle officeprogramma’s bereikbaar voor AL onze leerlingen en moeten ze zelf geen dure pakketten aankopen om te kunnen werken voor school. Ze kunnen hun pakket ook installeren op 5 verschillende toestellen zodat er thuis ook voor de andere familieleden de mogelijkheid is om hiervan gebruik te maken.#Aanbod voorleessoftware: voor verschillende leerlingen die leesproblemen hebben maken we gebruik van voorleessoftware. Zo kunnen ze gewoon luisteren naar de opdrachten en kunnen ze sneller beginnen werken.
#in alle lokalen met computer hangen ‘do’s en don’ts’ om de leerlingen aan te zetten om op een juiste manier een mail te sturen.
#in de lokalen van de vakken waar veel opzoekwerk moet gebeuren, voorziet de school een goede en snelle wifi-verbinding. Zo kunnen de leerlingen met eender welk device vlotjes op het internet. Gsm, iPad, tablet… alles kan gebruikt worden.
#programma’s als Bookwidgets worden gebruikt door collega’s om interactieve tests en oefeningen aan te bieden aan de leerlingen.
#leerlingen in 1+ die trots zijn op hun werk, mogen een Selfie nemen met hun werk en doorsturen naar de ouders.
#alle lokalen zijn uitgerust met een beamer zodat de leerkrachten alle moderne technologie kunnen toepassen. Bordboeken, filmpjes,… alles direct in beeld!
Nieuwe projecten
Uiteraard zijn lopende acties nooit genoeg. Wij willen steeds meer. Wij willen dan ook de sociaalste school worden.
Gelukkig hebben wij enkele top-collega’s die steeds met geweldige ideeën rondlopen. De volgende projecten zijn reeds ver uitgewerkt in onze nog-niet-digitale breinen en zullen gedurende de komende weken wel-digitaal verwezenlijkt worden.
#verschillende collega’s zullen stukken van hun lessen filmen of omzetten in filmpjes. Op deze manier kunnen ook afwezige leerlingen de instructies bekijken. Ook leerlingen die niet meer helemaal weten waarover het gaat, kunnen de filmpjes herbekijken ter voorbereiding van een toets of bij het maken van oefeningen. De filmpjes zijn makkelijk bereikbaar via Smartschool.
#we werken momenteel aan WIFI voor iedereen. Om alle technologie vlot te kunnen gebruiken en alle leerlingen de mogelijkheid te bieden om echt met alles mee te zijn, werken we aan een heel uitgebreid WIFI netwerk waar alle leerlingen en leerkrachten gebruik van kunnen maken.
#de lessen seksuele opvoeding worden gekoppeld aan een lesje over sexting (bedankt voor het boekje en de poster in jullie pakket!)
#In 1+ zullen de leerlingen gedurende 2 maanden tijdens de lessen MAVO werken aan digitale geletterdheid, veilig surfen, sociale media, nettiquette,… Dit project is nog in ontwikkeling door de leerkrachten zelf en zal ook pas uitgevoerd worden rond maart/april.
enkele onderdelen in dit project
De leerlingen van 1+ zullen stappenplannen uitschrijven voor het gebruik van sociale media en andere apps. Nadien zullen we samen met de leerlingen en deze stappenplannen naar een rust- en verzorgingstehuis in de buurt gaan waar onze leerlingen gaan proberen om de oudere generatie uit te leggen hoe ze met bepaalde apps aan de slag kunnen.
– De leerlingen zullen affiches ontwerpen ivm nettiquette en deze verspreiden over de school. (Wat hoort er op sociale media?, Wat niet?, Hoe gebruiken we emoji’s?)
– Hoe sturen we een nette mail naar leerkrachten of medeleerlingen? Waar letten we op? Kan ik op dezelfde manier een mail sturen naar de directeur.
– De leerlingen maken stop-motion-filmpjes over een lesonderwerp.
Onze dromen
Zoals velen dromen ook wij van nog veel meer.
#open leercentrum met mogelijkheid tot connecteren en laden van eigen device, om zo te werken voor eindwerken, huistaken. Het uitlenen van materiaal van de school blijft uiteraard altijd een optie aangezien niet iedereen de eigen mogelijkheden heeft.
Go! Technisch Atheneum Brasschaat - Brasschaat