Goed in je vel @HIVSET
Waarom we bij HIVSET het belangrijk vonden om in te schrijven voor de #SociaalsteSchool
Ik had, zoals wel meerdere mensen, de reclame van jullie box op Facebook gezien. Omdat wij een school zijn met vooral de studierichtingen ‘Verzorging’, is het dus voor onze leerlingen zeer belangrijk om sociaal te zijn en zich sociaal op te stellen ten opzichte van andere leerlingen/ bewoners op stage. Wat niet voor alle leerlingen even gemakkelijk is.
Praten over psychische problemen mag geen taboe zijn!
Ik heb me vorig jaar ingezet om mee de Dag van de Geestelijke gezondheid te organiseren. We hebben toen een moodwall en de Warme William van de stad Turnhout naar hier gehaald, de leerlingen meer uitleg gegeven over geestelijke gezondheid, een appeltje aangeboden (‘een gezonde geest in een gezond lichaam’), … Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen zich goed voelen in hun vel en goed voelen op school. De flyer van onder andere Rode Neuzen dag, sprak mij dan ook enorm aan. Onze leerlingen moeten zich echt bewust worden dat praten over psychische problemen geen taboe mag zijn. We organiseren jaarlijks een spaghetti-avond voor de leerlingen van de 2de graad waarbij we de opbrengst geven aan het goede doel. Enkele jaren geleden was dit goede doel ‘Tejo Kempen’. De leerlingen mogen zelf een voorstel doen voor een doel en nadien ook hun stem uitbrengen.
Helaas zijn niet alleen de leerlingen er nog niet zo vlot mee weg zijn, ook een deel van de leerkrachten (waaronder ikzelf) zijn nog niet altijd zo digitaal ingesteld.
– Onze school is sinds dit jaar gestart met Smartschool. We merken dat we hier best laat mee beginnen en hadden dan ook gedacht dat de leerlingen hier snel mee zouden weg zijn. (Wij hebben een vreemde constructie in school waardoor wij geen 1e graad hebben maar leerlingen pas vanaf het 3de secundair naar ons komen) Maar dit blijkt niet het geval te zijn. Veel leerlingen kunnen toch niet zo goed met de computer werken als wij hadden ingeschat. En het zijn helaas niet alleen de leerlingen die er nog niet zo vlot mee weg zijn, ook een deel van de leerkrachten (waaronder ikzelf) zijn nog niet altijd zo digitaal ingesteld.
– Tijdens de lessen PAV worden veel zaken in orde gebracht met de leerlingen rond ICT en wordt er gekeken hoe ze omgaan met de digitale wereld en de sociale media. Voor veel leerkrachten zitten er dus wel een aantal goede brochures in die zij kunnen gebruiken om leerlingen te wijzen op de gevaren van het Internet.
– Ik zit zelf mee in het Digitaal Zorgoverleg Kempen (DiZO) waarbij we 3 keer per jaar samen komen rond digitaal burgerschap bij de leerlingen. Er wordt bv gekeken hoe leerlingen omgaan met Snapchat, er wordt aan ons uitleg gegeven wat dit is, er wordt gekeken naar sociaal pestgedrag en hoe dit voorkomen,… Tijdens de vergadering die in januari gepland is, ga ik jullie box voorstellen en hopen dat er veel leerkrachten/ leerlingbegeleiders/directieleden,… zijn die hier heel wat van opsteken.
Vriendelijke groeten,
Jasmien Cools
Leerlingbegeleiding 3de graad Verzorging HIVSET
Hivset - Turnhout