Een leerrijke droomzomer !

Boeiend, spannend en interessant, dat is wat de zomerscholen 2020 zouden moeten zijn. Maak van de zomerscholen droomfabrieken waar het aanbod aantrekkelijk is, zeker voor de sociale kwetsbare leerlingen die de afgelopen weken in weinig benijdenswaardige omstandigheden hebben moeten doorbrengen. Dat is absoluut een idee waar we met de partners van de #SociaalsteSchool  aan willen meewerken. 

Omdat we dit jaar geen gratis dozen met les- en inspiratiemateriaal hebben kunnen maken, willen we graag meewerken aan het opzetten van zomerscholen. Ik las dan ook met veel interesse de opinie, “maak van de zomerkampen droomfabrieken”, waar ik graag naar verwijs.

Out of the school

Organisatoren moeten tijdens de komende vakantie het lef tonen om zomerscholen in alle geuren en kleuren aan te bieden. Out of the box en, minstens voor een deel van de tijd ook out of the school!

Bied zomerscholen aan in de vorm van boeiende en leerrijke themakampen die leerlingen kansen bieden om serious games te ontwerpen, nieuwsreportages te leren maken, escape rooms te ontvluchten en zelf te ontwerpen, wetenschappelijke proefjes uit te voeren, robots te leren maken of fake news te ontmaskeren.

Bied zomerscholen aan op unieke lokaties: De Deense topvoetbalclub FC Kopenhagen geeft alvast het goede voorbeeld en stelt de loges van haar voetbalstadion ter beschikking voor onderwijs.  Lege gebouwen dat moeten we hier ook hebben denk ik dan!? Hierbij  alvast een oproep naar een lege drukkerij met oude persen voor een workshop fake news of ben ik al te ver aan het dromen?

 

Zomerkampen Digitale Wolven
Zomerkampen Digitale Wolven

Hoe kunnen wij met de #SociaalsteSchool partners helpen. 

Onderwijs Vlaanderen deed reeds een oproep naar ‘zomerscholen’  die  zich richten tot het onderwijsveld en zijn vele partners op het terrein. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidiëring, worden in dit document in detail opgenomen. Het aanvraagformulier vind je hier: Subsidieaanvraag voor de organisatie van zomerscholen 2020

Waar kunnen wij dan nog met helpen? Advies uiteraard, het schrijven van een subsidieaanvraag is niet altijd leuk. Wij hebben echter veel ervaring om jullie te begeleiden met het verwoorden van jullie idee. Denk maar aan de vele kandidaten voor de #SociaalsteSchool die we de laatste jaren hebben begeleid.

Daarnaast bieden we uiteraard met onze partners workshops voor lager-en secundair onderwijs. Enkele voorbeelden: (we bespreken graag nog andere dromen)

  • Een coole sessie fake news, reclamewijsheid of propaganda kan niet ontbreken. Plezier gegarandeerd terwijl we inzetten op kritisch denken, creativiteit, mediawijsheid, samenwerken en communicatie vaardigeheden. Voor deze les kom ik graag zelf of als je echt een droom wil laten uitkomen wees er dan snel bij en misschien ontvang je wel Charlotte de Groof uit oa. de buurtpolitie op je droomschool.   Meer info kan besproken worden samen met alle andere ideeën uit het boek Digitale Burgertjes en de Workshops voor Digitale Burgertjes.  Deze sessies kunnen ook in samenwerking met #FTRPRF de é-Academy voor voorruitkijkers.   Meer info in en prijzen aanvragen kan via onze “webshop” 

 

  • Dat voor vele kwetsbare jongeren deze periode niet evident is weten ze bij het team van Rode Neuzen Dag ook! Speciaal daarom ontwikkelden ze een boostpakket om de weerbaarheid van alle jongeren te ondersteunen. Hiermee kan je zelf aan de slag en krijg je leuke meditatie oefeningen van de acteurs van Safety First met experten, tips en tricks.  Hou zeker hun website in het oog want wie weet komen er nog verrassingen.

 

  • Wil je aan de slag gaan met gezelschapsspellen en lego waarbij er steeds aandacht is voor plezier en toch een stukje leren, van softskills tot breuken. Dan moet je zeker bij Level21 zijn en de website in het oog houden want ze zijn volop hun kampen aan het voorbereiden. Wil je ze op bezoek op jouw zomerschool of samenwerken neem dan zeker contact

 

  • Waarom kiezen voor een CodeFever kamp?  Omdat CodeFever-kampen zijn zowel fun als leerrijk zijn! Ze ontwikkelden unieke superleuke en leerzame lespakketten speciaal gericht naar kinderen en bieden professionele en intense begeleiding. De focus bij CodeFever ligt altijd op skills van de toekomst. Wil je meer weten over wat ze te bieden hebben kijk dan zeker naar de website voor meer informatie.

 

  • Digitale Wolven organiseert zowel digitale kampen bij hen op locatie in Antwerpen, maar ze komen ook graag op jullie zomerschool. Meer informatie over al hun workshops vind je op hun website. Keuze  ‘technisch‘ of  beleving‘. Fun is standaard!

 

  • Stoom onderwijs klaar voor STEAM-onderwijs, Dat is waar Fyxxi de absolute meerwaarde kan bieden.  Hun super cool lab in Gent biedt mogelijkheden tot programmeren, robotica, multimedia, techniek en wetenschap. Voor meer informatie kan je met hen rechtstreeks contact nemen!

 

Dit jaar dus geen 500 dozen die we kunnen verdelen over Vlaanderen maar hopelijk krijgen we wel meer dan 500 foto’s en verhalen terug van de vele leuke initiatieven die jullie organiseren. En vragen staat vrij. Laat ons weten hoe we kunnen helpen om zoveel mogelijk jongeren een leerrijke droomzomer te bezorgen!

 

 

Met de aankoop van het boek Digitale Burgertjes steunt u de VZW sCooledu. 

 

Contact

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *