Digitale innovatie én een dynamische leerlijn bij Scholengroep 5 GO!

Digitale innovatie én een dynamische leerlijn bij Scholengroep 5 GO!

Ook al is het voor mij allemaal nog wat zoeken 2 maanden na de start van het schooljaar deel ik graag mijn visie en een projectvoorstel.  Sinds september ben ik aangesteld als pedagogisch ICT-coördinator binnen Scholengoep 5 van het Gemeenschapsonderwijs en dit in voorlopig 3 scholen: BSGO Klim Op te Bonheiden, BSGO Maurits Sabbe te Mechelen en Basisschool Atheneum Keerbergen.

Ik probeer in het kort dit project te omschrijven aangezien een pedagogisch ICT-coördinator binnen onze scholengroep een nieuw gegeven is. Eigenlijk is ons project het gegeven van de pedagogisch ICT-coördinator en de daarbij behorende functiebeschrijving.

Waarvoor ben ik momenteel verantwoordelijk? Eigenlijk omvat dit 3 grote luiken:

Het 1ste luik omvat een meer technisch aspect waarbij ik insta voor ondersteuning Smartschool, Skore, Facebook, Instagram en kleine technische problemen in de klassen. (eigenlijk een vermindering van de planlast voor directie en leerkrachten

Het 2de luik gaat over zorg en differentiatie waarbij ik na een specifieke zorgvraag op zoek ga naar digitale oplossingen om ook op deze manier te streven naar gelijke onderwijskansen door digitalisering.

Het 3de luik is mijn hoofddoel en omvat de digitale innovatie waarbij ik een dynamische leerlijn probeer samen te stellen rond deze digitale innovatie.

 

Digitale innovatie is nodig aangezien 90% van de beroepen in de toekomst digitale vaardigheden vereisen en we genoodzaakt zijn om onze leerlingen daar beter op voor te bereiden.

 

Dynamisch omdat deze leerlijn veranderlijk is aangezien technologie dat ook is. Deze implementatie gebeurt door het inzetten van iPads, een keuze omwille van duurzaamheid, gebruiksgemak en ondersteuning. In deze leerlijn zit voorlopig al;

  • Programmeren en coderen (van 4 tot 12 jaar),
  • iPad implementatie in alle vakken (“Apple teacher programma” en “Iedereen is creatief programma” van Apple),
  • Mediawijsheid (fake news, efficient en gericht surfen, gevaren van en richtlijnen voor sociale media).

Elke maand geef ik ook een app van de maand, media tip of stel ik een app@lunch voor, dit alles om het voor leerkrachten laagdrempelig te houden en te bewaken dat iedereen mee kan en wil op de digitale kar.

Ik kom ook elke maand 1x in elke klas om dit alles te ondersteunen. Dat doe ik door iets nieuws aan te brengen samen met de klasleerkracht en daarna reik ik de nodige tools aan om het zelfstandig verder te zetten in de dagdagelijkse klaspraktijk. Hebben leerkrachten het dan nog moeilijk dan kom ik opnieuw in de klas of geef ik een info/bijscholingsmoment tijdens de middag of na de lesuren.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de manier is om een team mee te krijgen in het verhaal van digitale transformatie!

GO! Scholengroep 5 - Bonheiden

Foto's

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *