Digitale Burgers in BUSO – GO! SBSO Groenlaar

Digitale Burgers in BUSO – GO! SBSO Groenlaar

Wij vroegen het pakket rond mediawijsheid aan omdat dit een thema is dat wij als BUSO-school erg belangrijk vinden. Wekelijks worden we geconfronteerd met problemen en ruzies bij onze leerlingen waarbij sociale media een belangrijke rol spelen (miscommunicaties, cyberpesten, naaktfoto’s, valse profielen, …)

om onze leerlingen digitaal vaardig te maken om later sterker in de maatschappij te staan

Daarnaast vinden we het belangrijk om onze leerlingen digitaal vaardig te maken om later sterker in de maatschappij te staan: een e-mailadres aanmaken, correcte mails versturen, online betalingen uitvoeren, …

We merken dat beide dingen erg moeilijk zijn voor onze doelgroep van leerlingen. Binnen OV3 zijn we momenteel bezig met het uitwerken van een leerlijn rond digitale geletterdheid waarbij ons doel is dat leerlingen tegen dat ze afstuderen een eigen mailadres hebben, online hun cv kunnen versturen, … Dit start met het oefenen binnen de beveiligde omgeving van Smartschool en breidt later uit naar het gebruik van Google, waarmee ze een mailadres en Drive-opslagruimte hebben die ook na hun schoolcarrière voort gebruikt kan worden.

 

Zelfs wanneer nadien werd toegelicht dat leerkrachten achter deze profielen zaten, was het voor vele leerlingen niet te bevatten dat deze ‘personen’ niet echt bestonden.

Daarnaast zetten we in op het stukje rond sociale media door lessen en projecten hierrond te organiseren. Toch blijft dit voor ons een zeer moeilijk gegeven om met onze leerlingen rond te werken, hoe sterk we hier ook op inzetten. Gedragscodes op sociale media, valse profielen, het beveiligen van je eigen profiel, … Het blijven voor onze leerlingen heel abstracte concepten. Zeker de leerlingen met een iets zwaardere mentale beperking (T.2) vormen hier als doelgroep een grote uitdaging. Zo werd er bijvoorbeeld eens een project georganiseerd, waarbij enkele leerkrachten valse profielen aanmaakten en zich ‘bevrienden’ met onze leerlingen. Zelfs wanneer nadien werd toegelicht dat leerkrachten achter deze profielen zaten, was het voor vele leerlingen niet te bevatten dat deze ‘personen’ niet echt bestonden.

Het digitale is een heel abstract iets wat voor ons als school moeilijk concreet en tastbaar te maken is voor onze leerlingen. Goed lesmateriaal hierrond zou dan ook zeker welkom zijn, dit voor de verschillende opleidingsniveaus: OV1, OV2, OV3 en OV4. Net zoals bij alle lesmateriaal is er voor BUSO weinig voorhanden en moeten we ons behelpen met materialen ontwikkeld voor het reguliere onderwijs die leerkrachten dan dienen aan te passen, uit te selecteren en te herwerken naar materialen die ook bruikbaar zijn voor het BUSO. Een uitgewerkte leerlijn met uitgewerkte materialen, aangepast aan de verschillende niveaus van onze leerlingen zou dan ook zeer welkom zijn om te werken rond dit thema!

GO! SBSO Groenlaar - Rumst

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *