Campus Botaniek. De mediawijze Rodeneuzenschool.

Campus Botaniek. De mediawijze Rodeneuzenschool.

Naar aanleiding van de hervorming secundair onderwijs in de eerste graad en de invoering van de transversale doelen, richtte onze school 8 transversale werkgroepen op, waaronder de werkgroep ‘Burgerschap’. De werkgroep mediawijsheid werd een schooljaar eerder reeds opgestart onder impuls van onze eigen ‘mediacoach’, die de opleiding volgende bij het kenniscentrum voor mediawijsheid. (projectpresentatie in de bijlage)

 

 

Het Smartschoolprotocol was het eerste wapenfeit van deze werkgroep. Het social media protocol is eveneens bijna rond, en berust op de pijlers ‘respect’ en ‘verantwoordelijkheid’. We werken concreet rond 4 thema’s, nl: taalgebruik, privacy, portretrecht en sexting.

Voor beide protocollen werd input gevraagd van leerlingen- en ouderraad, via een Google Forms enquête.
Om de thema’s hierboven concreet tot bij de leerling te brengen gebruiken we verschillende kanalen zoals een wiki, de digitale schoolkrant, lesmateriaal, projectdagen en andere.
Onlangs kregen de leerlingen van de eerste graad een halve projectdag ‘klikken doet kicken’ i.s.m. De Sleutel, in het kader van preventie schermverslaving.
Om het thema ‘taalgebruik’ over te brengen aan de leerlingen zullen we een brug slaan naar de werkgroep ‘Burgerschap’ en concreet werken rond (online) haatspraak, de do’s and don’ts etc.

De leerlingen van 1A namen deel aan de Bite to Fight actie tijdens de Week van de Fair trade. Ze werden tijdens de lessen burgerschap ondergedompeld in de wereld van de cacaoboeren en leerden over een leefbaar inkomen.

Nadien hebben ze al hun verworven kennis ingezet om de Fair Trade boodschap op een creatieve manier voor te stellen. De uitverkoren panelen werden op zondag 6 oktober gepresenteerd op een markt in het teken van eerlijke handel en duurzaamheid.
We waren allemaal heel blij om te horen dat het paneel van onze leerlingen uit klas 1Ac (zie foto) als winnaar uit de bus kwam. Naast een lekkere, eerlijke chocoladereep voor de leerlingen, kregen we ook een heuse trofee.
We mogen onszelf nu, met trots, het hele schooljaar de Fair Trade kampioen van Mechelen noemen.

Campus Botaniek is tevens een RodeNeuzenschool. Aangezien onze schoolvisie draait om ‘zorg’ is dit voor ons een evidentie.
Elk jaar komt ook de infobus ‘te gek!’ i.s.m. RodeNeuzendag (op dinsdag 26/11/19 dit schooljaar) naar onze school.

Busleyden Atheneum Campus Botaniek - Mechelen

Foto's

Documenten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *