Media en betrokkenheid – Artesis Plantijn

Media en betrokkenheid – Artesis Plantijn

Ik ben nog student op Artesis Plantijn. Uiteraard studeer ik voor een Bachelor Lager Onderwijs.

Als stagiair ben ik steeds op zoek naar manieren om buiten “het normale lesgeven” te stappen. Een gewone handleiding volgen vind ik saai. Ook heb ik gemerkt dat er veel dingen in die handleidingen nog nood hebben aan een update. Vaak worden dingen zoals cyberpesten, online research, … op een klassieke manier onderwezen.

Als het komt op het gebruik van media, gebeurt dit in de klas meestal enkel door filmpjes en informatie op te zoeken. De leerlingen zijn in het begin zeer enthousiast, omdat ze een tablet of computer mogen gebruiken, maar ik heb niet de indruk dat ze de opgezochte dingen ook onthouden. Ze geven een korte bespreking en dat is het dan. Hier zijn de leerkansen eigenlijk verloren geraakt. Ook valt het op dat het voor de leerkrachten nog een gevecht is om een aantal tablets te reserveren, waardoor de strijd naar meer media in de klas, weinig wordt uitgevoerd. Scholen hebben meestal maar een aantal tablets ter beschikking, wegens het beperkte budget.

De reden waarom ik koos om te studeren voor lager onderwijs, was omdat ik mijn leerlingen dingen wil aanleren en meegeven, waarvan ze in hun leven nog op terug komen en gebruik van maken. We leven nu eenmaal in een digitale wereld. Vaak wordt dit in de negatieve zin bekeken, maar ik zie daar persoonlijk heel veel potentieel in als leerkracht. Je kan er heel divers mee omgaan, de leerkansen verhogen en de leerlingen op een andere manier motiveren om bij te leren. Je kan ze laten inzien dat je een tablet niet enkel kan gebruiken voor spelletjes te spelen bijvoorbeeld.

Media en betrokkenheid is de perfecte combinatie om de leerlingen aan te zetten om actie te nemen i.v.m. pesten, armoede, milieu en mensenrechten.

Graag wil ik media meer toepassen tijdens mijn stages en vooral in mijn carrière. Als leerkracht heb ik ook de rol als opvoedster. Ik pas dit momenteel al toe door tijdens mijn stages de leerlingen bewust te maken van volgende onderwerpen: Pesten, Armoede, Milieu en Mensenrechten.
Media en betrokkenheid is de perfecte combinatie om de leerlingen aan te zetten om actie te nemen i.v.m. met deze onderwerpen. Een voorbeeld: leerlingen voeren een campagne uit tegen armoede en zetten deze online. De ouders krijgen dit te zien, maar ook iedereen op het internet.

Ik streef naar een toekomst waarbij de nieuwe generatie kinderen hun eigen potentieel inzien en benutten, een wereld waarin iedereen mekaar accepteert voor wie ze zijn, een wereld waarin we media gebruiken om dingen aan te leren en connecties te maken i.p.v. te roddelen.

We moeten mekaar nog steeds bijleren en inspireren om onze wereld weer gezond te maken. Niet alleen moeten we gezond leven op vlak van milieu, maar hetzelfde geldt voor mentaal gezond leven.

Ik start al als beginnende leerkracht om dit jaar op jaar aan +- 20 leerlingen mee te geven. Als we dat nu eens allemaal zouden kunnen bereiken…

Artesis Plantijn Hogeschool - Hoboken

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *