Sint-Carolus, goede voornemens starten met visie

Sint-Carolus, goede voornemens starten met visie

Vorig schooljaar hebben we de doos aangevraagd van de #sociaalsteschool. We hebben er al veel nuttige tips uitgehaald.
We hadden deze doos in eerste instantie aangevraagd om ideeën op te doen, aangezien we dit schooljaar in 1A “Mens & Samenleving” voor het eerst aan de slag gaan met een zelfgemaakte cursus(Hopen werk, …) Daarom hebben we nog niet echt een project uitgewerkt. We zijn echter van plan om hier volgend schooljaar volop werk van te maken in ons tweede jaar, in het kader van het vak “Maatschappij en Welzijn” A-stroom en dit volop op te nemen in ons jaarplan.

Dus voorlopig nog geen uitgewerkt project, maar alvast goede voornemens om hier volgend schooljaar aan de slag mee te gaan! Zo wordt 1A een ontdekkingstocht.

 

Tijdens deze uren zullen we leerlingen ook digitaal vaardiger maken, zodat ze klaar zijn om in een snel veranderende wereld hun mannetje te staan.

 

De basisvorming die onze leerlingen in de eerste graad krijgen, omvat een stevige brok wetenschappen, talen, wiskunde en techniek. In al deze vakken willen we samen met de leerlingen, hun sterktes en talenten elke dag meer in de verf zetten en inkleuren. Ze worden uitgedaagd om onze maatschappij in al zijn facetten te leren kennen en hun sociale competenties brengen we in kaart.

Enkele nieuwe vakken zoals  Mens & samenleving zullen de blik op de wereld alleen maar vergroten We scherpen creativiteit aan via verschillende vakken en tijdens de vele middagactiviteiten. Doorheen de wetenschappelijke vakken proberen we te achterhalen of er een STEM-wetenschapper in de leerling aanwezig is.

De lat net hoog genoeg leggen is ons streefdoel. Leerlingen kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning van een enthousiast leerkrachtenteam. Tijdens de FLEX-uren remediëren  we in kleine groepjes om de basisvorming onder de knie te krijgen, hier wordt je uitgedaagd om  het beste van jezelf te geven. Tijdens deze uren zullen we leerlingen ook digitaal vaardiger maken, zodat ze klaar zijn om in een snel veranderende wereld hun mannetje te staan.

Een eigen klaslokaal, een klasgroep tussen de 18 en 20 leerlingen, een klascoachingsuur per week, een eigen speelplaats, onze brede basiszorg en de ondersteuning van een uitgebreid zorgteam zorgen voor een zachte overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. Een warm, positief leef- en leerklimaat met duidelijke regels en afspraken bieden een houvast.

We bieden een duidelijke structuur om schoolwerk aan te pakken en te organiseren en leren strategieën aan om een eigen leerstijl te ontwikkelen. Dat doen we zowel tijdens de lessen, als daarbuiten via huiswerkbegeleiding van 15.30u tot 16.30u.

Via de wekelijkse ontdekkingsmodules laten we de leerlingen kennis maken met de basisopties in 2A. Proeven van en vooral proberen is hier de boodschap. We laten niet alleen kennismaken met STEM-Wetenschappen, Maatschappij en Welzijn, Voeding en horeca, maar proberen ook samen met de leerling tijdens de projectweek in maart de competenties die ze nu al bezitten in kaart te brengen. Zo kunnen onze leerlingen na 1A een goeie keuze maken uit één van de basisopties.

Je leert in 1A jezelf en je mogelijkheden in te schatten, zodat je goesting krijgt in denken, doen en leren.

Als ik nog iets verder kijk dan mijn neus lang is, hebben we binnen onze eerste graad nog enkele projecten lopen die misschien ook de moeite waard zijn om te vermelden i.f.v. “dé SociaalsteSchool”.

Hierbij een (veel te korte) opsomming die hopelijk anderen kan inspireren:

Op onze schoolwebsite onder Carolusnieuws kan je nog veel meer projecten vinden waaraan we deelnemen.

 

T.I. Sint-Carolus – SintNiklaas

 

T.I. Sint-Carolus - Sint Niklaas

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *