Het belang van digitaal op de schoolbanken? Saskia Van Uffelen legt het uit:

Met de #SociaalsteSchool zetten we in op digitale geletterdheid en sociale inclusie. Deze twee termen zijn niet alleen sterk met elkaar verbonden, ook kunnen ze de maatschappij van de toekomst vormen. Waarom we precies meer digitaal in het onderwijs nodig hebben en hoe we dat moeten aanpakken? Saskia Van Uffelen, die naast CEO van Ericsson Belux nog de ‘Digital Champion’ is om België te vertegenwoordigen bij de Europese Commissie, doet het uit de doeken.

Transitie raakt jongeren

Van Uffelen verkondigt niet zomaar dat het onderwijs mee moet digitaliseren. “De maatschappij vereist het”, vindt ze. “Vandaag de dag is iedereen voortdurend geconnecteerd. Die transitie in onder andere communicatie komt in volle vaart op ons af, en dat ondervinden vooral jongeren aan den lijve.”

Het is ook die groep die de verandering op economisch vlak zal voelen. Of zo stelt Van Uffelen: “Concurrentie komt niet langer uit de sector. Een retailketen is misschien de bank van morgen. En je volgende auto vind je binnenkort misschien eerder bij een datacenter dan een garagist. Het punt is: alle beroepen veranderen.”

 “we moeten jongeren begeleiden om hen voldoende kansen te geven op de arbeidsmarkt”

In ons eerste blogartikel deelde #SociaalsteSchool-initiatiefneemster Katja Schipperheijn al de harde cijfers: 65% van de huidige jobs bestaat in 2020 niet meer. “Maar vergis je niet: dat betekent heus niet dat we 65% minder jobs gaan hebben”, nuanceert Van Uffelen. “De jobs gaan er gewoonweg anders uitzien. Dat betekent dat we jongeren moeten begeleiden om hen voldoende kansen te geven op de arbeidsmarkt. Zodat hun vaardigheden aansluiten op de beschikbare jobs.”

 

De volledige lading van digital

Het jobaanbod van de toekomst zal veelal inspelen op menselijke eigenschappen die een computer of robot onmogelijk kunnen nabootsen. “Dat betekent natuurlijk ook dat creativiteit en innovatie digitale skills zijn”, meent Van Uffelen. “Niet iedereen begrijpt dat digitaal een grote lading dekt. Het is meer dan gewoon ‘leren coderen’. Zo heeft de markt nood aan profielen die analytisch kunnen denken. Mensen die kritisch kunnen denken en beseffen dat we niet zomaar alles moeten geloven wat er online staat. Ook hebben we professionals nodig die nieuwe businessmodellen kunnen uitdenken op basis van de digitalisering.”

 

“Er zijn duidelijke gedragscodes nodig om hen aan te leren hoe ze nu in een online wereld moeten leven.”

Initiatieven zoals de #SociaalsteSchool zetten volgens Van Uffelen die beweging mee in gang. “We moeten jonge mensen beschermen tegen de nadelen van een geconnecteerde wereld”, gelooft ze. “Er zijn duidelijke gedragscodes nodig om hen aan te leren hoe ze nu in een online wereld moeten leven. Maar leerkrachten en andere groepen zijn dikwijls veranderingsavers. We boeken dus vooruitgang, maar het gaat nog te traag. De reden is dat mensen te veel in functie van korte termijn denken – kijk maar naar politici. En ik vind dat het tijd is om de noodkreet te slaken voor een langetermijnplanning. Het onderwijs raakt niet getransformeerd in één jaar tijd. Ik zie wel veel scholengroepen en leerkrachten het heft in eigen handen nemen, maar er is geen structurele aanpak. Daarom: we hebben een duurzame, pedagogische visie nodig!”

Wat wordt onze specialiteit?

De trage adoptie van digitalisering in het onderwijs beschouwt Van Uffelen als ‘een boot die we missen en bovendien moeilijk in te halen is’. “We mogen niet gewoon nadenken over wat er beter kan, nu is de tijd gekomen om te schakelen”, benadrukt ze. “We zijn geen specialist geworden in 3D-printing, maar hebben wel het potentieel om het te maken op niveau van bijvoorbeeld blockchain. Maar België moet nu zijn stempel drukken op digital – zeker in het onderwijs, en dan raken we al een heel eind verder.”

“we hebben een duurzame, pedagogische visie nodig!”

Magali De Reu
Freelance Copywriter en Journaliste

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *