Onderwijsvernieuwing is niet te stoppen

Onderwijsvernieuwing is niet te stoppen en begint bij de leerlingen zelf. Onze leerlingen groeien op in een wereld van verandering en willen onderwijs dat hen voorbereidt op de toekomst. Geen eindeloze debatten, maar een visie die breed leren ondersteunt en aangepast is aan de vaardigheden die ze nodig hebben.

Volgens cijfers van het World Economic Forum, een internationale denktank van bedrijven, academici en politici, zouden meer dan 65% van de banen die een kind van ongeveer 10 jaar gaat invullen nog niet bestaan. Toch volgen we nog steeds een onderwijssysteem waarvan de fundamenten al eeuwenoud zijn. Gehoorzaamheid en efficiëntie waren toen het belangrijkst, naast lezen schrijven en rekenen om mee te draaien in de overheid gestuurde economie. Deze bijna dictatoriale structuur heeft zijn nut bewezen, maar is nu niet meer passend.

“We hebben geleerd om een verwisselbaar radertje in een enorme machine te zijn.
Peter Hinssen

Volgzaamheid en gehoorzaamheid zouden niet meer het uitgangspunt mogen zijn, we moeten kinderen leren dat ze zelfdiscipline moeten ontwikkelen, hun nieuwsgierigheid prikkelen, hun creatieve risico’s durven laten nemen en bovenal leren dat ze zelfsturend en levenslang kunnen leren. In plaats van angst te hebben voor vernieuwing moeten we deze net gebruiken om leerlingen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.

Onderwijs met visie die levenslang leren ondersteunt

Deze verandering die leerlingen eisen, is al duidelijk bij de zogenoemde generatie Y die nu de arbeidsmarkt betreedt. Deze jongeren nemen het niet dat beslissingen van boven worden opgelegd, deelnemen aan het beslissingsproces, creëren en samen werken is belangrijk voor hen. Eenzelfde job uitvoeren voor de komende 10 jaar is als een voortdurende nachtmerrie. Deze generatie kiest niet voor een één werkgever, ze kiest voor projecten die aansluiten bij hun unieke vaardigheden, hun motivatie en betrokkenheid. Dit is waar het onderwijs zijn verantwoordelijkheid moet nemen en mee moet gaan in de vernieuwing.

Gelukkig zien we steeds meer scholen die de uitdaging aangaan om lerende organisaties te worden en een visie ontwikkelen. Een visie die niet wordt opgedrongen door koepels of politiek maar die samen wordt ontwikkeld met de leerlingen, ouders én ondernemers. Een duurzame visie om leerlingen voor te bereiden op de toekomst is dan ook het uitgangspunt van #SociaalsteSchool2019.

  1. Samen met de brede school werken aan een duurzame visie rond digitaal burgerschap die leerlingen voorbereidt op de toekomst.
  2. Samen inzetten op leren en inclusie, waarbij het welbevinden van alle leerlingen prioriteit heeft.
  3. Digitaal inzetten als middel om leren te ondersteunen

In de eerste nieuwsbrief boden we reeds enkele tips aan die helpen bij het ontwikkelen van een duurzame visie ondersteunt door onze partner Schoolmakers . Wil je meer weten dan kan je de nieuwsbrief over de Selfie Test, Media Profielen en Bouwblokken voor e-inclusie nog herbekijken.

Future Proof Vaardigheden

Over welke toekomstvaardigheden gaat het dan precies?  Wanneer we kijken naar de vaardigheden die volgens WEF nodig zijn over 3 jaar, dan zien we dat ons onderwijs daar nog weinig op inspeelt.

  1. Analytsich denken en innovatie ontwikkeling
  2. Actief leren en leerstrategiën om deze te ondersteunen
  3. Creativiteit, originaliteit en initiatief tonen

Deze vaardigheden zijn niet eenduidig te verwoorden in leerplannen, noch in vakjes te gieten. Ze moeten deel uitmaken van een integrale visie rond leren en onderwijs en moeten in alle aspecten van het onderwijsproces zichtbaar zijn. Niet wat, maar hoe. Hoe ondersteunen we samen leerlingen met vakdoorbrekende projecten die deze vaardigheden ontwikkelen en hun motivatie en betrokkenheid vergroten. Hoe maken we van onze scholen echte motoren van emancipatie en innovatie? Dàt is de uitdaging waar ons onderwijs de komende jaren voorstaat. Een uitdaging die niet nieuw is, want als de school een oefenplek is voor de wereld, dan is leren voortdurend in evolutie.

 

 

Scholen die inzetten op een duurzame visie, houden ook zichzelf een spiegel voor. Ze zijn lerende organisaties die geloven in permanente verbetering. Ze stralen zelf innovatie uit. Ze gebruiken creativiteit en originaliteit om actieve leerstrategieën te ontwikkelen. Ze zijn niet enkel future proof, maar vooral wendbaar en wachten niet op de eindeloze debatten en politiek getouwtrek waar leerlingen de dupe van zijn. Scholen die dit jaar kans willen maken om de #SociaalsteSchool2019 te worden zijn een inspiratie voor anderen en bouwen mee aan die duurzame visie.

#SociaalsteSchool2019, Samen meebouwen aan te toekomst …

Dit jaar ondersteunen we weer 500 scholen met een doos vol les- en inspiratiemateriaal van onze vele partners. Echter de vraag naar meer dozen is overweldigend. Daarom willen we alle gemotiveerde leerkrachten dit jaar ondersteunen en inspireren door het materiaal in de doos ook via nieuwsbrieven digitaal ter beschikking te stellen.

In de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar gaan we in op het welbevinden van alle leerlingen zin de toekomst en moedigen we alle scholen aan om zich in te schrijven voor Rode Neuzen Dag. Daarnaast laten we je kennismaken met de visie van IMEC op de toekomst en ontwikkelde onze partner Codefever het superleuke lespakket om samen met leerlingen te werken rond de vaardigheden voor de toekomst en de jobs die nog niet bestaan. Al nieuwsgierig, bekijk dan zeker de website van Museum2030 over de vergeten jobs zoals huisarts of bankbediende. En er komt meer, zo kunnen wij al aankondigen dat ze nog voor 1 september hun nieuw leerplatform zullen aanbieden aan het onderwijs met lespakketten die de vaardigheden voor de toekomst ondersteunen. Wij zijn alvast fan van de naam FTRPRF !!!

Inschrijven op de nieuwsbrief kan via sCooledu.org/Contact

Wil je zelf meer weten over hoe je als school of ouder je kinderen kan voorbereiden op een digitale toekomst. Het boek Digitale Burgertjes geeft je meer inzicht in de wereld waar onze kinderen in opgroeien. Met handige tips, een stappenplan rond online identiteitsontwikkeling en leuke oefeningen om zelf mee te doen.

 

De opbrengsten van het boek én de workshop gaan naar de werking van #SociaalsteSchool2019.

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *