Meer ondersteuning voor digitaal burgerschap bij autisme gevraagd!

Meer ondersteuning voor digitaal burgerschap bij autisme gevraagd!

Wij geven les aan leerlingen met normale begaafdheid tot hoogbegaafdheid en een diagnose van autisme. Sommige gedragsregels en omgangsvormen zijn voor onze leerlingen nog veel minder duidelijk dan voor leerlingen zonder autisme. Waar de lessenroosters het toelaten, krijgen de leerlingen een vast uur per week het vak ‘sociale vaardigheden’. In dit vak geven we hen een aantal hulpmiddelen, tips en trics om in onze maatschappij mee te kunnen draaien. In de 2de graad focussen we nog op hun positie in hun eigen leefwereld, in de 3e graad trekken we de focus open en komen er onderwerpen aan bod om hun persoonlijkheid en zelfstandigheid te laten groeien zodat ze na het afstuderen steviger op eigen benen in de drukke en ingewikkelde samenleving kunnen meedraaien.

In de 2e graad werken we in het eerste semester rond fake news. De leerlingen krijgen handvaten om fake news te herkennen en kritische te kijken naar alles wat ze online/offline terug kunnen vinden. In het 2de semester zullen onder andere nog lessen gegeven worden rond cyberpesten en gedragsregels op sociale media.

In de 3de graad zullen we nog werken rond online etiquette: wat kan en wat kan niet online? Wat is ‘humor’, wat is strafbaar?

We hebben al in de praktijk gemerkt dat dit onderwerpen zijn waar onze leerlingen nog iets meer zoekende in zijn dan leerlingen zonder autisme. Ze moeten sociale grenzen vaak echt aanleren, ze voelen ze een stukje minder aan. De onderwerpen in de klas bespreken en duiden is dus zeer zeker nodig.

We zouden graag, om onze thema’s meer kracht bij te zetten, meer beroep doen op sprekers die bepaalde onderwerpen meer kunnen praktisch kaderen voor onze leerlingen. Zo blijft het minder abstract en hebben de leerlingen ook niet het idee dat het ‘maar iets is dat de leerkracht vertelt’. Mensen die praktijkervaring hebben, kunnen ook meer voorbeelden en praktische toepassingen meegeven die in het hoofd van onze leerlingen blijven hangen.

Jammer genoeg is het niet altijd budgettair haalbaar om dit te doen. Het is ook een extra werklast dat er geen uitgewerkt materiaal is voor onze doelgroep, maar we alles nog moeten aanpassen en we dus eigenlijk bijna altijd onze eigen cursussen schrijven.

Alle steun en kleine beetjes helpen!

Camopus Impuls - Oostakker

Foto's

Links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *