Samen één! Lucernacollege Antwerpen

Samen één! Lucernacollege Antwerpen

Wij zijn studenten van het Lucernacollege Antwerpen en volgens ons, zijn wij de sociaalste school!

Alhoewel we in een oud gebouw zitten probeert de school ons alle moderne middelen te geven. We zijn ervan overtuigd dat we zeker de andere scholen kunnen bijhouden op vlak van gebruik van sociale media en technologie. Innovatie is immers 1 van de schoolpijlers en wij weten dat de directie ons alles probeert te geven wat ze kunnen.
Zo startten wij vroeger met een gewoon schoolbord maar hebben we nu smartboards, megatablets, een pc-lokaal en een bibliotheek met computers, ipadklassen, …

Sociale media en technologie zijn voor ons studenten onmisbare zaken in het leven.

Sociale media en technologie zijn voor ons studenten onmisbare zaken in het leven. Daarom moeten deze in het onderwijs geïntegreerd worden. Dit kan volgens ons bijvoorbeeld door het gebruik van smartboards, tablets of gsm’s tijdens de lessen. Zo kan het nuttig gebruik van deze spullen ook aangemoedigd worden.
Voor ons is het ook heel handig want dankzij een paar clickjes hebben we taken, formules en notities gekregen.
Elke leerling op het Lucernacollege heeft meerdere groepen op whatsapp die enkel voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Zo heb je een groep voor de hele klas, een groep voor verschillende groepswerken, een groep van meisjes en of jongens, een groep met bijvoorbeeld alleen zesdejaars, jaarprojecten etc. Zelfs ideeën voor de leerlingenraad tussen de verschillende Lucerna-vestigingen worden via whatsapp besproken.
Niet enkel whatsapp, maar ook snapchat, instagram en smartschool worden gebruikt om contact te houden tussen de leerlingen. Snapchat en Instagram worden meestal gebruikt om foto’s te delen en te liken. We hebben op school gesloten kanalen die beheerd worden door studenten van het laatste jaar kwestie van de privacy goed te bewaken. En we hebben oudere leerlingen die via sociale media de jongeren die uitgesloten of gepest worden, proberen te helpen.

Wij moeten onze ouders hier ook voor informeren en een deeltje opleiden want zij zijn het niet gewoon om op deze manier informatie te krijgen

Smartschool wordt gebruikt om contact te houden met de leerkrachten en eventuele vragen te stellen. Door het gebruik van smartphones en de smartschool-app gebeurt deze communicatie tussen leerling en leerkracht op een heel efficiënte manier. Wij moeten onze ouders hier ook voor informeren en een deeltje opleiden want zij zijn het niet gewoon om op deze manier informatie te krijgen. De school geef hierover ook informatiesessies wat zeer goed is voor zowel de ouders als voor ons.

Onze school zelf maakt ook gebruik van sociale media. We hebben een snapchat-, instagram-, en facebookaccount van de school. Op instagram en facebook worden algemene mededelingen of interessante weetjes geplaatst. Vanuit de leerlingenraad worden tips en materiaal aangereikt dat de school dan kan posten. De snapchatpagina wordt zoals reeds gezegd door ons (de studenten) beheerd en er komen leuke foto’s of filmpjes uit het dagelijkse ‘’Lucernaleven” op.

Het gebruik van internet, sociale media en technologie moeten op een correcte manier gedaan worden. Op school worden er tijdens de lessen Nederland in het vijfde jaar, lessen vrijgemaakt om te leren hoe er efficiënt gewerkt wordt met het internet. Of hoe je zaken moet opzoeken, jouw privacy garanderen, hoe je correct mails schrijft.
In onze schoolkrant die de leerlingen maken staan ook trending zaken van de sociale media.
En op het youtube-kanaal van de school mogen de leerlingen zaken posten. Vorig jaar hebben we veel mannequin challenges gedaan omdat dit toen heel populair was.

Sociale media is iets wat door de leerlingen ook kan aangeleerd worden aan de leerkrachten. Want we zijn beter op de hoogte dan veel leerkrachten. Omdat de band op school tussen leerlingen en leerkrachten goed is, leren wij van hen maar zij zeker ook van ons.

We zitten in een school met een heel divers publiek op een locatie waar veel mensen alleen maar slechte zaken over denken. Wij willen aantonen dat we een meerwaarde zijn voor de buurt en iedereen rondom ons. We proberen van jong tot oud iedereen te betrekken. Daarom zijn sociale media natuurlijk ook enorm belangrijk. Sociale inclusie voor iedereen. Leerlingen, ouders, leerkrachten, de buurt, …

Wij als het Lucernacollege proberen om op alle manieren iets van sociale media en techniek in ons schoolleven te integreren. Dit is zowel innovatief voor de leerlingen, als de leerkrachten.

Dit project werd volledig gedaan door leerlingen van het zesde jaar. Zowel leerlingen van ASO en TSO deden mee. Wij willen onze jonge schoolgenoten de titel van de sociaalste school geven. Onze school bestaat nog maar sinds 2003. We hebben niet de jarenlange ervaring zoals andere scholen wel hebben. De school is enorm veranderd sinds wij er in het eerste jaar startten. Wij willen op de ingeslagen weg verder gaan en dit project kan ons daarom enorm helpen. Als wij dan afgestudeerd zijn, kunnen we fier achterom kijken en zien hoe de jongere studenten ons werk verder zetten.

Volgens ons zijn we de sociaalste school en we hopen dat jullie dat ook vinden. Het zesde jaar van het Lucernacollege Antwerpen

Ben jij nog niet overtuigd? Dan hebben we nog deze video waar we ons hart, onze ziel en vooral veeeeeeeel uren werk in hebben gestoken en we hopen uit gans ons hart dat jullie onze video mooi vinden en ons vele werk waarderen.

Volg ons op:

Lucerna college - Antwerpen

Video

Links