Binnenkort start vzw ScoolEdu met de #SociaalsteSchool. Het doel? Digitale geletterdheid en sociale media als positief middel inzetten op de schoolbanken. Initiatiefneemster Katja Schipperheijn vertelt in dit interview hoe ze op het idee kwam en op welke manier ze daarmee digitale inclusie in het onderwijs bevordert.

Mogen er wat meer digitale vaardigheden zijn?

Dat er in het onderwijs nog veel te weinig wordt ingezet op digitale vaardigheden is duidelijk. Dat er dringend iets moet veranderen nog meer. Katja: “niet alleen bij de leerkrachten verandert er iets, ook jonge leerlingen slaken de noodkreet voor meer digital op de schoolbanken. Mijn jongste dochter maakt bijvoorbeeld haar eigen presentaties al met Prezi op de leeftijd van 10 jaar in plaats van Powerpoint. Want dat is niet meer hip.”

“Digitale vaardigheden zijn vandaag gewoon nodig om je kansen in de samenleving te vergroten”

Katja stipt aan dat zulke voorbeelden slechts een begin vormen voor een gedigitaliseerd onderwijs. Zelf ontwikkelde ze met haar eigen bedrijf The LearnScape het sociaal leerplatform sCool. Dit werd oorspronkelijk bedacht als veilig alternatief omdat haar dochters ook onder de leeftijd van 13 online verbonden wilden zijn met hun vriendjes en haar uitdaagden zelf een sociaal netwerk voor de school te bouwen. “Door niet alleen digitale geletterdheid, maar ook de positieve aspecten van sociale media in de verf te zetten, hoop ik verandering te creëren en digitale inclusie te stimuleren”, gaat ze verder. “Digitale vaardigheden zijn vandaag de dag gewoon nodig om je kansen in de samenleving te vergroten. De arbeidsmarkt worstelt dan ook niet zomaar met het laten aansluiten van competenties op de wensen van de markt.”

sCoolEdu als community

Zelf was Katja al bezig met het schrijven van handleidingen ter ondersteuning van sCool. “Met dit soort ‘wiki’s’ wilde ik kinderen ondersteunen in onder meer het schrijven van blogartikelen”, legt ze uit. “Toch merkte ik dat ook leerkrachten nood hadden aan omkadering. En zo begon ik met workshops te geven, met de bijbehorende leerlijn – onderverdeeld in ‘Sociaal Online’ enerzijds en ‘Media Sheriff’ anderzijds. Het eerste draait om ‘wat is sociaal’ en ‘welke afspraken maken we met de hele school rond digitale geletterdheid’? Het tweede traject duidt op het reflecteren over media met een eindwerk dat kinderen individueel of in groep maken. Uit die workshops en zo ook de leerlijn besloot ik de vzw sCoolEdu op te richten. Daarnaast wilde ik nog meer onderzoek voeren om digitale inclusie te bevorderen.”

“Ze wilde dat elk van de initiatieven tussen de scholen én leerlingen werden gedeeld om die digitale geletterdheid en sociale inclusie te stimuleren”

Diverse scholen waagden zich al aan interessante en inspirerende projecten, maar Katja wou meer. Ze wilde dat elk van de initiatieven tussen de scholen én leerlingen werden gedeeld om die digitale geletterdheid en sociale inclusie te stimuleren. Zodat iedereen van elkaar leert. “De #SociaalsteSchool is het delen van elk van die afspraken en creatieve media – niet alleen in het lager onderwijs maar ook in het secundair”, gaat ze verder. “Wist je dat we vorig jaar een gelijkaardige wedstrijd hebben gedaan in het lager onderwijs, maar enkel rond sociale inclusie? Daarmee hebben we de Creative Ring Audiance Award gewonnen!”

Toch is de #SociaalsteSchool geen project van enkel en alleen Katja. “Zonder mijn team, de partners en de Digital Belgium Skills Fund (het fonds dat werd opgericht door Alexander De Croo, met als doel maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en jongvolwassenen digitale vaardigheden bij te brengen) was dit niet mogelijk geweest.”

Langetermijndoel

Het is een vanzelfsprekendheid dat de wedstrijd #SociaalsteSchool geen eenmalig project is. “Bedoeling is dat de leerlijnen worden verdergezet doorheen het hele schooljaar”, verklaart Katja. “Volgend jaar willen we de wedstrijd opnieuw doen. Zo hoop ik in heel België sociale inclusie en digitale geletterdheid voorgoed op de schoolbanken te krijgen.”

Magali De Reu
Freelance Copywriter en Journaliste

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *