Mentaal, fysiek én sociaal welbevinden op school!

40% van de jongeren heeft elke dag stress. Niet echt een onbezorgde jeugd dus, maar zware druk op de schouders. Is dit een probleem van nu of hebben sociale media en de druk om steeds maar weer te presteren op school dit verergerd? Het succes van initiatieven zoals Rode Neuzen Dag en de #SociaalsteSchool tonen aan dat samen we veel kunnen doen om weerbaarheid van onze kinderen te verhogen vanuit het onderwijs.

 

Dinsdag 7 maart was het zo ver. Het eerste Rode Neuzen lab dat voor scholen werd georganiseerd door VTM, Qmusic en Belfius. Hier werden ook de resultaten van het grootschalige iVox-ondezoek bij 1000 jongeren in Vlaanderen getoond, en de cijfers waren opmerkelijk! 1 op de 2 jongeren (48%) het gevoel heeft dat ze te veel onder druk staan om het goed te doen op school. Fysiek gezien voelt één derde van de jongeren (34%) zich ongemakkelijk over zijn uiterlijk op school, bij meisjes stijgt dat naar 43%. Als het gaat om sociale contacten vindt 7 op de 10 jongeren (67%) dat ze veel goede vrienden hebben. 3 op de 10 jongeren (30%) is wel bang om er niet bij te horen op school.

De mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De helft van de Vlaamse jongeren (49%) geeft aan dat ze zich mentaal beter voelen als ze zich fysiek sterker en gezonder zouden voelen. Jongeren wijzen vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen.

  • voor 4 op de 10 jongeren (38%) zijn dat problemen in de vriendenkring
  • voor 35% is dat onzekerheid over hun uiterlijk
  • bij 1 op de 4 jongeren (26%) is dat door druk van sociale media

Al onze jongeren verdienen steun

Sarah Van Gysegem, jongeren expert van de Gezinsbond, was ook aanwezig op dit eerste Rode Neuzen Dag Lab en haar keynote was duidelijk; “Het is hoog tijd dat we onze jongeren een handje helpen. Hoog tijd dat we inzetten op hun weerbaarheid en op hun gezondheid. We moeten ervoor zorgen dat ze zich sterker en beter gaan voelen. In hun hoofd, in hun vel, in hun vriendenkring. Zowel thuis als op school, zowel online als offline”.

Als je weet dat 40% van de jongeren dagelijks stress voelen, dan weet je dat er dringend iets moet worden gedaan aan de oorzaak van deze mentale stress. We zien hier enerzijds de fysieke druk om steeds maar betere resultaten te halen op school en topprestaties neerzetten op sportclubs, maar ook sociale druk. De druk om “erbij te horen’ was nooit zo groot. Sociale media spelen hierbij een rol, maar mogen zeker niet als enige met de vinger gewezen worden en als slecht worden bestempeld. Zo zegt ook Sarah Van Gysegem; “sociale media kunnen ook een zegen zijn.”  Dit kan ik alleen maar beamen. Sociale media maken het makkelijk om contacten te leggen, kennis op te doen en altijd verbonden te zijn met vrienden.

“Sociale media zijn aan de ene kant echt een zegen: ze zorgen voor een grote verbondenheid

Sarah Van Gysegem, jongeren expert van de Gezinsbond

 

Er is spijtig genoeg inderdaad die keerzijde. Doordat we steeds verbonden zijn is de druk er om altijd te moeten reageren bij iedere “dm” of “snap”. Ook ruzie en pesterijen stoppen niet als de schoolbel gaat, maar gaan heel de avond én nacht gewoon verder. Tot rust komen is op deze manier bijna onmogelijk. Daarnaast laten vele jongeren zich misleiden door die schijnbare altijd perfecte virtuele wereld waar iedereen een topmodel of super getalenteerd is.

Jong geleerd …

Nochtans kan je kinderen hiervoor weerbaar maken door op jonge leeftijd met hen te werken rond sociale media en online sociale vaardigheden. Tijdens de workshop “SociaalOnline voor Digitale Bugertjes” wordt  gewerkt met  jonge kinderen vanaf 8 jaar, voor ze online gaan, of wanneer ze voorzichtig hun eerste stapjes nemen op de digitale snelweg. Wat daar opvalt is dat deze toch zeer jonge kinderen al erg kritischer kunnen omgaan met de perfecte beelden die ze via “insta” krijgen voorgeschoteld. Dat ze, wanneer we inzetten op online taalvaardigheid, begrijpen dat een interpretatie kan gegeven worden aan context, intentie en impact van de boodschap. Dat woorden online zelf met “emoji” niet altijd dezelfde emotie willen geven die wij erbij hebben.

Digitaal burgerschap helpt leerlingen te participeren, een eigen identiteit op te bouwen en die van andere te verkennen, ook online. Het helpt bij het ontwikkelen van normen en waarden ook online.

De laatste jaren zien we dat meer aandacht wordt gegeven aan digitaal burgerschap in vele secundaire én lagere scholen. Deze scholen zetten in op een positieve digitale cultuur en daarvoor ook op ouderbetrokkenheid én inclusie.

Samen bereiken we meer !

Samen, dat is het woord dat we ook wat we moeten doen met acties als Rode Neuzen Dag. Samen bereiken we meer om zoveel mogelijk kinderen en jongeren weerbaarder te maken. Weerbaar in een maatschappij die steeds meer druk geeft en waarbij we nog niet kunnen vatten wat de steeds snellere digitalisatie van de maatschappij voor onze kinderen in petto heeft. Dat is ook waarom we met #SociaalsteSchool heel graag onze steun geven aan Rode Neuzen Dag!

Wie je nu al weten wat je samen kan doen om van jouw school een Rode Neuzen School te maken waar welbevinden van alle leerlingen op de eerste plaats wordt gezet kijk dan nu even op de website  of meld je school hier alvast aan! Dan hoor je binnenkort weten wanneer je van start kan gaan met het plannen van je acties!

Je kan deze maand ook nog inschrijven om de doos met gratis les-en inspiratie materiaal rond alle aspecten van Digitaal Burgerschap voor de #SociaalsteSchool2019  te ontvangen. Zonder verplichtingen maar met veel inspiratie materiaal … ook voor een Rode Neuzen School !

Wil je zelf meer weten over hoe je als school of ouder je kinderen kan voorbereiden op een digitale toekomst. Het boek Digitale Burgertjes geeft je meer inzicht in de wereld waar onze kinderen in opgroeien. Met handige tips en leuke oefeningen om zelf mee te doen.

De opbrengsten van dit boek gaan naar de werking van #SociaalsteSchool2019.  

Katja Schipperheijn
Founder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *